fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bors - 95411 - 08.03.2016 : Acim Novi Sad - best (1)

Status boraca u Republici Srpskoj


Imajući u vidu ulogu i značaj Srba koji su se kroz vjekove borili na prostorima Balkana za odrbranu srpskog naroda i njegove države, kao i odnos državnih tvorevina prema boračkim populacijama od Prvog srpskog ustanka do danas, nije teško zaključiti da je status boraca u Republici Srpskoj sveden na ulogu tzv. "civilnog sektora" koga niko ne pita ni za šta i koji ne odlučuje o bilo čemu.

Moramo se prisjetiti kakav je odnos imala Kraljevina SHS prema svojim junacima i pobjednicima u Velikom ratu. Potomci naših junaka iz tog vremena i danas žive od privilegija koje su stečene u ratu, raspolažući sa šumskim bogastvima i obradivim poljoprivrednim zemljištem širom Jogoslavije.

Što se tiče komunista i njihove tvorevine SFRJ, kao i uloge organizacije boraca (SUBNOR-a) u funkcionisanju socijalističke vlasti sve je dobro poznato. Treba se samo prisjetiti: nosilaca partizanske spomenice-prvoboraca, narodnih heroja, boračih penzija i drugih beneficija koje su imali borci-partizani.

Borci i njihova organizacija proistekla iz Otadžbinskog rata u RS ne može se porediti ni sa bilo kojom organizacijom te vrste u evropskim državama. Šta i koga predstavljaju borci danas u državi? Kakva je njihova uloga u kadrvskoj politici prilikom odabira kadrova svih nivoa vlasti u Republici Srpskj? Ko odlučuje i na koji način o njihovom materijanom satusu? Znaju li borci ko im vodi i upravlja državom i da li to radi u njihovo ime i ime naroda. Ko se brine o borcima koji danas žive u rasejanju i da li oni imaju kakva prava kao borci Republike Srpske? Na ova pitanja i niz drugih odgovora se može dati samo kroz demokratski donešen i dobro normiran Zakon.

Moram konstatovati da nije uloga stvaralaca Republike Srpske u tome da im se podjeli godišnje nezavidna naknada, ili da čekaju duboku starost da bi primali borački dodatak, što danas imamo. Te prinadležnosti mogu im služiti samo za jedan godišnji izlet i posjete spomen obilježjima stradalih junaka.

Zapanjujuća je činjenica da danas u Srpskoj postoji veliki broj dezertera ili onih "boraca" koji su se krili po nekakvim radnim obvezama, a danas vrše funkcije načelnika opština, direktora javnih preduzeća, i sa tih pozicija kreiraju ambijent privređivanja u kom korist imaju samo oni i centri moći za koje rade. Danas se u vojsku i policiju zapošljavaju kadrovi koji po prioritetima ne mogu biti nikako prije djece naših boraca, a za sva ostala radna mjesta u administraciji niko i ne traži bar mišljenje boraca.

Sve aktivnosti koje je do sada vidila Boračka organizacija ne mogu se ocjeniti prolaznom ocjenom. Onoga dana kada građani Republike Srpske budu zapažali pojedince kao borce otadžinskog rata, tada ćemo biti sigurni da je njihov status riješen i da su priznati u narodu i svojoj državi, a do tada neka nam je Bog na pomoći.
Idi na stranu - |listaj dalje|