fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bijeljina - 95357 - 03.03.2016 : Zoka Hadzici - best (1)

Sarajevski egzodus: tri tačke na mir


U Bijeljini je večeras premijerno prikazan film Sarajevski egzodus- tri tačke na mir a povodom 20 godina egzodusa Srba iz Sarajeva.

Autor dugometražnog, dokumentarnog filma u trajanju 52 minute, Dragan Elčić rekao je da je ovo veče premijernog prikazivanja filma poseban i potresan trenutak za njega, ali i sve ljude kojima je u posljednjih 20 godina u sjećanju ostalo sve što se tada, u egzodusu, ali i za sve vrijeme rata Srbima dešavalo u Sarajevu.

 • "Meni je posebno teško jer sam sve ove stvari, snimajući ranije film "Krstić", prošao, a sada 20 godina kasnije ponovo sam uzeo taj sirovi materijal, nisam ga gledao 20 godina jer u emotivnom i svakom drugom smislu strašno me pogađaju i strašno su me pogodile sve te stvari", rekao je novinarima autor filma, koji je i sam bio u egzodusu.

  Elčić je istakao da je film "Sarajevski egzodus - tri tačke na mir" arhivski, baziran isključivo na materijalima koje je skupljao, vezano za period egzodusa. On je naveo da je ideal zasjenio žrtvu te da su ljudi krenuli u egzodus zarad stvaranja Republike Srpske.

 • "Sve ono što su prošli za četiri godine kulminiralo je Nato bombardovanjem, potom Dejtonskim mirovnim sporazumom i to su cjeline koje su izgrađene u četiri segmenta filma", rekao je Elčić.

  On je istakao da nije gledao film. "Uradio sam ga, ali nisam imao snage da ga pogledam. Radio sam ga u segmentima, po sekvencama. Nisam vidio cjelinu i ne znam da li ću ikako moći", dodao Elčić.

  Premijeri je prisustvovao veliki broj učesnika egzodusa.

  Centralna akademija povodom obilježavanja 20 godina od egzodusa biće održana 12. marta u Bijeljini, u regiji gdje se nakon egzodusa nastanilo najviše porodica sarajevskih Srba.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|