fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

forum - 95349 - 02.03.2016 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (5)

Treba pisati otvoreno o ratnim dešavanjima


Rat nikad nije dobro donio narodu koji je u njemu učestvovao. Takav je bio i naš rat!

U svakom ratu, na svim zaraćenim stranama ima dobrih i loših ljudi! Dobri ljudi, uglavnom iz straha, uklanjaju se pred lošim ljudima. Tako loši ljudi dobijaju utisak da za svoja zlodjela neće odgovarati, ni pred Bogom, a ni pred narodom!

Ja smatram da je srpska vojska vodila častan i pošten otadžbinski rat! Oni koji to nisu radili, a bili u redovima srpske vojske, ne smatram ih svojim saborcima. Oni su ukaljali obraz svih nas!

Svi oni koji su se na bilo koji način ogriješili o civilno stanovništvo, na bilo kojoj strani, treba da budu procesuirani i osudženi! Medžutim trebamo se boriti protiv lažnih svjedoka i svjedočenja, kojih danas na muslimanskoj strani ima na pretek, dobijanjem finansijske pomoći iz nekakvih kvazi organizacija, zbog koristoljublja, lažno svjedoće o svojoj patnji u toku rata!

Tako je Semka iz Semizovca iskoristila da stekne nekakvu pomoć kao žrtva rata, a u toku rata koristila svoje tijelo da dobro i lagodno živi. Malo koja Srpskinja je dobro živila u toku rata kao što je Semka! Danas ona svjedoči na sudu BiH da je bila silovana od strane Srba u toku rata! Nije imala stida u ratu, a ni posle rata, fuj!

Ali bez obzira na takve slučajeve, ako neko smatra da se ne treba pisati istina, da bi zaštitili krvnike za počinjene zločine, onda se poistovjećuje sa zločincem! Ja to neću sebi da pripišem!

U ratu su mnogi znali da sam se kao komandir VP borio za zaštitu svih građana Vogošće! Nije mi bilo lako!

U oktobru '93 godine preuzeo sam vod VP Vogošćanske brigade. Od tog trenutka zdušno sam se zalagao da se zaustavi maltretiranje nesrpskog stanovništva u Vogošći. Smatram da i o ovom treba da se piše i zna, jer je to dokaz da je vojna vlast radila na zaštiti nesrpskog stanovništva, a ne na njegovom protjerivanju, kako to tvrde u Sarajevu.

Jedne prilike kada smo se spremali da krenemo u jedan od ratnih zadataka, bio je to kraj oktobra '93 godine. Šorak me je prozivao pred oko četrdesetak vojnika, koje sam ja kao komandir VP trebao da povedem u akciju. Rekao je pred svima da štitim muslimansko stanovništvo u Vogošći! Meni je to u tom momentu izgledalo kao upozorenje i prijetnja. Odgovorio sam mu da je to moja vojička čast i građanska dužnost!

On me je onda upitao, vidiš li ti šta oni našima rade u Sarajevu, a gdje je njihova vojnička i građanska dužnost?

Smatrao sam da me je sa tim prozivanjem pred vojskom pokušavao prepasti i isprovocirati, jer sam sa Maunagom u to vrijeme intezivno radio na istraživanju i pronalaženju onih koji ugrožavaju nesrpsko stanovništvo po Vogošći.

Bilo je indicija da zbog toga budem ubijen, ali nisam se bojao jer sam znao da iza tih zlodjela ne stoji srpska vlast! Iz tog razloga sam Šorku ljutito odgovorio, to je njihov obraz, a ja svoj nedam! Šorak je shvatio moju poruku i samo se nasmija i rakao, ma zajebavam se malo s tobom!

Nisam bio siguran dali je to bila šala ili upozorenje, ali nisam stao sa daljom istragom.
Od tog dan pa do "Dejtonskog sporazuma" u Vogošći je potpuno zaustavljeno ugnjetavanje nesrpskog civilnog stanovništva! Da li je ovo hvalisanje ili ne, protumačite sami, ali i ovo treba da se zna!
Iz svih ovih gore navednih razloga, mislim da treba otvoreno pisati o svim ratnim dešavanjima, ma koliko ona bila bolna! Ako ništa onda za radi naših pokljenja, da zanju šta rat može da donese! Ako se neće braniti od svojih neprijatelja zbog vlasti koja ne valja, onda se moraju braniti zbog sebe da ne dožive sudbinu svojih predaka iz svih prošlih ratova!




Idi na stranu - |listaj dalje|