fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poturice - 95091 - 06.02.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (6)

PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830-1867. GODINE


Slučajno naiđoh na jedan članak na nekakvom sajtu, pa ga pročitah prije nego što shvatih da se radi o stranici Bošnjaci. Članak govori o progonu muslimana iz Srbije, i u njemu ima dosta gorčine - Srbe 19. i 20. vijeka poredi sa fašistima, dok sa druge strane muslimane slika kao žrtve. Normalno za ovu stranicu! Napisah im i odgovor, koji (vjerovali ili ne) objaviše bez ikakve cenzure. Evo tog odgovora:


Svidio mi se ovaj članak, ima dosta istinitih činjenica koje, sa kojima sam ja već ranije bio upoznat. Međutim, svi ti argumenti su pomalo uprpašćeni sa subjektivnim komentarima autora članka, isprepletanim sa istorijskim zabludama iz novije epohe.

Kao prvo, svi smo mi osjetljivi na nesreću naroda kome pripadamo i mislimo da su se svi ostali udružili protiv našeg nacionalnog korpusa sa namjerom da nas istrijebe, ili što mi Srbi kažemo "smjeste pod jednu šljivu". Zbog toga ću ovaj moj komentar početi sa jednim drugim narodom - njemačkim.

Kao što nam je poznato, Njemačka je u 2. svjetskom ratu okupirala teritoriju Jugoslavije, kao i većinu zemalja Evrope. Pripadnici njemačke nacionalne manjine su se uključili u Fašistički pokret, sarađivali sa okupatorom i u toku četiri godine rata počinili mnogobrojne zločine nas jugoslovenskim stanovništvom. Zbog toga su komunisti nakon rata odlučili da protjeraju sve Nijemce sa naših prostora, kojih je najviše bilo na području Vojvodine. Kompletna njemačka imovina je konfiskovana, i samo ono što su mogli ponijeti u "zavežljaju" je otišlo sa njima. Kao što znamo, ta područja su nakon toga naseljena Srbima, uglavnom onima nad kojima je NDH počinila masovne zločine.

Nijemci još ni dan-danas nisu zaboravili taj progon. Primjera radi, postoji sajt Lasarsveld, nekadašnji naziv za Lazarevo kod Zrenjanina. Njihovi unuci još uvijek pokušavaju da vrate njihovu djedovinu, ali su njihovi vapaji nekako tihi jer iza njih ne stoji njemačka država.

Progon Nijemaca se nije desio samo u Vojvodini, već i u čitavoj Evropi. Nakon 2. svjetskog rata Nijemci su bili primorani da napuste Francusku, Poljsku, Ukrajinu, Rusiju i još mnoge druge zemlje. Nakon 1945. godine protjerani su sa svojih teritorija i neki drugi narodi. Primjera radi, Staljin je sa Krima protjerao 40. 000 Tatara (muslimana) jer su u toku rata počinili zločine nad lokalnim stanovništvom.

Da li je ovo strašno? Lično mislim da jeste. Da li je to pravedno? Lično mislim da nije, jer masakr nad civilnim stanovništvom ne može da se plati u hektarima zemlje.

E, sada da se vratimo na Srbiju prije Kosovske bitke. Vlasnici cjelokupne imovine su bili Srbi. Zemlja je bila feudalna, seljaci su obrađivali zemlju za svoje gazde. Dolaskom Turaka, mnogi feudalci su pobijeni. Neki od njih su uspjeli da pobjegnu, dok se samo manji dio poturčio. Tokom četiri stoljeca pod turskom vladavinom, zemlja je više puta prelazila u ruke novih gazda - begova. Zbog stravičnih zuluma i tiranije nad stanovništvom, seljaci su se često dizali na bune, koje su po pravilu ugušivane u krvi. Na taj način je stanovništvo desetkovano. Neko kaže da je nas Srba 1389. godine bilo 10 miliona, isto koliko i Engleza. Danas nas još uvijek ima 10 miliona, ako računamo sve Srbe svijeta. Engleza ima preko 60 miliona.

Nakon 400 godina tiranije nad srpskim stanovništvom, došlo je vrijeme da se zemlja vrati onima od kojih je i oduzeta 1439. godine kada je Smederevo palo pod tursku vlast. Najniža kazna za ugnjetače, koji su 400 godina silovali i masakrirali srpski narod je bila da se mirno i u koloni isele za Tursku. Tu odluku nije donijela Srbija, već Međunarodna zajednica tj. Velike imperijalističke sile tog vremena. Srbija je samo uradila ono što je od nje i zahtjevano.

Ironično je i to da danas u Turskoj živi oko 8 miliona potomaka onih koji su nekada protjerani iz Srbije. Oni sa ponosom kažu da su srpskog porijekla, a neki od njih govore i srpski jezik. Baš lijepo od njih da su sačuvali srpske korijene.

Deportacija muslimana se desila ne samo u Srbiji već i u drugim dijelovima Evrope. Primjera radi, muslimani iz sadašnje Hrvatske, Austrije i Madjarske su prisilno iseljeni u Bosnu, tačnije u Cazinsku krajinu. Drugim riječima, među njima ima i onih koji nisu srpskog porijekla.

Da li je ovo strašno? Lično mislim da jeste. Da li je to pravedno? Lično mislim da nije, jer 400 godine terora nad civilnim stanovništvom ne može da se plati u hektarima zemlje.

Želim još jednom da podržim pisanje poput ovog. Mnogo je onih koji ništa ne znaju o svojoj istoriji. Međutim, kada razmišljam (ili pišem o nečemu) ja uvijek imam u vidu da prava istina ima dvije strane medalje. Pokušavam da sagledam i onu drugu stranu.

Srdačan pozdrav za sve one koji znaju svoju istoriju!
Idi na stranu - |listaj dalje|