fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_razno - 94881 - 19.01.2016 : Feniks RS - best (1)

Da se ne zaboravi


Nedavno sam dobio informaciju da ce se u martu mjesecu tekuće godine, u Bijeljini kod spomen kapele izgrađene u čast poginulih boraca Sarajevskog ratišta, biti održati manifestacija povodom stradanja u ratu i egzodusa sarajevskih Srba nakon Dejtonskog sporazuma.

Ova manifestacija će nakon dvadeset godina podsjetiti koliki su doprinos dali nekadašnji stanovnici Vogošće, Rajlovca, Hadžića, Ilidže i Ilijaša na koji su četiri godine udarala tri korpusa tzv. armije BiH ali su borci VRS sve bitke izborili i dobili, da bi nakon tolikih žrtava i ofanziva bili prognani sa svojih vjekovnih ognjišta.

Danas, još uvijek za ovaj progrom izgleda niko nije kriv niti se traži krivac. Oduvjek je bilo ako uzrok prouzrokuje štetu, kriv je onaj koji je doveo do uzroka koji je proizveo posledicu.

Još uvijek svi peru ruke, i Međunarodna zajednica kao i vlasti u RS-u.

O stradanju naroda koji je spasio Republiku Srpsku u ratu, a onda i u miru, niko više ne govori, kao ni o njihovim duševnim i materijalnim patnjama a pogotovo namirenju neke štete ili davanjem bilo kakvih beneficija i povlastica (npr. umanjenje poreza) u odnosu na stanovništvo koje je srećom sačuvalo svoju djedovinu.

O borcima iz pomenutih gradova ni riječi.

Nedavno sam imao priliku da razgovaram sa jednim starijim čovjekom koji mi je pričao kakve su beneficije i poštovanje imali borci koji su preživjeli ofanzivu na Sutjesci, Kozari ili Neretvi. A onda me je on upitao koliko smo mi iz Ilijaša, pored onih skoro svakodnevnih manjih ofanziva, preživjeli onih velikih? On kaže da je on čuo da ih je bilo pet.

Ja sam se samo nasmijao jer mi je bilo jasno zašto to upoređuje. Nažalost izgleda da što smo ih više preživjeli manje smo priznatiji i cjenjeniji i kod naše vlasti i kod jadnog BORS-a u ovo jadno vrijeme poltrona i onih koji su iz duboke pozadine sada u prvim redovima skoro svih novopečenih i starih političkih organizacija u koje pretrčavaju nakon procjene pobjede na izborima.
Idi na stranu - |listaj dalje|