fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

republika_srpska - 94793 - 11.01.2016 : Drago BG - best (4)

Srećan ti rođendan Republiko Srpska!


Daleko od Republike Srpske, subotnje popodne 9. januara sam proveo uz program proslave Dana Republike Srpske RTRS-u. Nisu me pretjerano zanimale političke govorancije i zvanični dio programa - političarima je svakako posao da pričaju, a ionako budu i prođu. Ali je zaista bilo lijepo za vidjeti kako je ove godine proslava Dana RS dočekana kod naroda! Slavlje, zastave na balkonima i autima, organizovana kolona automobila koja je kružila Trebinjem...

A onda koncert Miroslava Ilića, vatromet uz "Marš na Drinu" (mislio sam da je koncert održan u Banja Luci, da bih kasnije shvatio da je bio u Istočnom Sarajevu). Izašlo i mlado i staro sa zastavama. Jako lijep prizor! Iako daleko, čovjek osjeti pripadnost tim ljudima!

Svaki narod i svaka država ima neki svoj Dan, koji se proslavlja sa ponosom. Tako i Republika Srpska ima svoj rođendan! Republiko Srpska, stvorio te narod! Nisi stvorena ni iz kakve "velikosrpske ideologije" kako to neki žele da prikažu, nego si stvorena iz potrebe da sačuvaš i zaštitiš srpski narod Zapadno od Drine! Da Srbi ostanu na svojim ognjištima, a i da Srbi koji su izgubili svoja ognjišta imaju gdje da započnu novi život! (npr. sva moja rodbina je prije rata živjela na prostoru koji je danas pripao Federaciji, a skoro svi od njih se danas nalaze na teritoriji Republike Srpske, osim nas nekoliko koji smo otišli malo dalje!).

Borci koji ste najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske, hvala Vam! Ovaj Dan slavimo i u ime svih vas koji niste više sa nama, i koji ne možete da prisustvujete i uživate u slavlju, ali znajte da na ovaj Dan mislimo na Vas!

Tabla sa natpisom "Dobrodošli u Republiku Srpsku" na ulazu u RS je nešto posebno za vidjeti! Uvijek čovjek dobije neki lijep osjećaj! Jedan događaj koji mi je ostao zapamćen jeste kad sam iz Federalnog dijela Sarajeva ušao na Pale, i kad sam na sred haube rašiorio auto-kartu Srbije (tadašnje SR Jugoslavije) da vidim kojim putem dalje da idem. Tada sam doživjeo osjećaj slobode, jer znam da čak i takvu sitnicu ne bih smio da učinim na teritoriji Federacije.

Srećan ti rođendan Republiko Srpska!
Idi na stranu - |listaj dalje|