fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_teslic - 94783 - 11.01.2016 : Max Wolf Usora - best (1)

Križ


Mi smo na tu liniju dolazili u ispomoć od crkve na Križu pa ljevo od nje do Usore, par rovova 110. hvo par 207. arm. Takva situacija je bila i dalje desno od Križa preko Komina, Filipovića, Šumareve kuće, Bandera, Crvena zemlja, Porin, Putnikovo brdo, Makljenovac tj. ljeva strana rijeke Usore Sad što se tiče ljevo od Križa crkve prilikom izviđanja sa lokalnim momcima dolazili smo kroz jedan potok u šumu sa puno kamejnara gdje su bili vaši položaji. Lijevo od te šume bilo je par kuća, isto vaši položaji gore desno bilo je kameni vrtača što nije specifično za ljevu stranu Usore gdje kamenjara ima jedino u Makljenovcu koji je na ušću Usore u Bosnu!

Do tih položaja u kamenoj šumi dolazili smo iz šume nasuprot tih kuća pa kroz potok. Bilo je tu mina pmr2 i fugasa, spojeni na edk(elekticne det kap) zajebana linija jedna od najopasniji uz Komin i Filipovice u tom gore djelu!

Dalje, odatle linija je bila puno mirnija sve do Putnikova brda i Makljenovca gdje je gorilo non-stop što je i normalno jer ste tu "branili" Doboj, a Makljenovac je predgrađe Doboja!

Što se tiče datuma, jedini mi je ostao 12. 07. 1992. valjda nam je rat ostavio. Što se tiče tenkova oba su zarobljeni u hrvatskom selu Lončari (Filipovići i Komin) Prvi krajem '92. godine u Filipovićima T72 ostao je sa oštećenim prvim ljevim pogonskim točkom napustajući tenk posada mu je sjebala nišansku spravu "suv"koja je ostala sjebana cjeli rat. To znam jer mi je prijatelj istjerao istu i bio na njoj do pogibije na Sarajevu 1995. godine. Pogino pored nje od granate! Drugi tenk tj. M84 također Filipovići samo bliže vašoj strani od Gajakovca niz put prve kuće ljevo! Mi smo gore došli sa "pat" I "pam" na kamionima oni su nam bili podrška. Taj tenk rpg pogodio je Hurija, zapovjednik Miljenovčana. Pogodak je bio u auspuh i posada je pobjegla nije mi jasno kako vaši nisu pucali. Drugim tenkom jer su ga sa Gajakovca imali na nekih 150 metara. Kasnije je izvučen traktorima!

Mi smo osvojili Šumarevu kuću i tu zarobili t55 1993. godine! 12. 07. 2. bojna je zarobila 2 T34 na Putnikovu brdu. Nisu bili pokretni, ispucali su granate iz njih, pokupili browing i mitraljeze te ih uništili. Tu mi je bio brat i puno prijatelja!

Na Kominu smo prvi put bili kad su vaši probili liniju tenkovima pored groblja i krenuli niz selo. Tada je bilo rutavo par dana! Koji su vaši napadali na Karuše, Ušće, Usore (groblje tenkova) glupa akcija ne mogu da vjerujem da je Slavko Lisica istom zapovjedao. Ona je bila marta '93. godine.

Reći ću ti i zašto je glupa sa moje tačke gledišta. Poznajem taj kraj odlično! Pisaću drugi put. Pozdrav svima ko god da je časno ratovao, ne cijenim samo dezerterske cupi!
Idi na stranu - |listaj dalje|