fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_zvornik - 94749 - 08.01.2016 : Vitez Koja Onamo namo - best (1)

Početak rata u Zvorniku


Ovo sto si napisao za Sapnu, podudara se sa onim što sam ja čuo. Isto važi i za to da je Žuna lokalni kriminalac.

Nakon tog događaja od 5. aprila, kao što si i napisao, usledila je blokada grada i odlazak pukovnika Radovana Tačića u Zvornik s ultimatumom da muslimani predaju svo oružje ili će JNA biti primorana da ih napadne i sama razoruža. Pošto su ovi odbili taj ultimatum JNA je dva dana kasnije, tj. 8. aprila, zauzela Zvornik.

Asim Alić je pored funkcije koju si pomenuo u SJB Zvornik bio i jedan od glavnih organizatora stvaranja Patriotske lige u tom kraju. Negde u septembru / oktobru 1991. godine, oko 150 pripadnika PL pod punom ratnom opremom postrojeno u selu Goduš kod Zvornika, što je izazvalo nemir među Srbima tog kraja. U tom selu i danas postoji spomen ploča u znak tom događaju koji se predstavlja kao prvi otpor Srbima.

Isti taj Asim Alić je pripadnike PL ubacivao u rezervni sastav MUP-a, a vrhunac je bio kad je jedne noći krajem marta 1992 proglasio uzbunu u SJB Zvornik kao da je stanica napadnuta i na uzbunu okupio samo pripadnike policije muslimanske veroispovesti, a sa njima i pripadnike PL i lokalne kriminalce. Svi oni zajedno su te noći obili magacin u kojem se nalazilo oružje SJB Zvornika i podelili ga između sebe. Ovaj događaj je doveo međunacionalne tenzije do usijanja, pogotovo među policajcima jer su Srbi bili ogorčeni na postupak muslimanskih kolega, a navodno je i jedan broj njih takođe bio ogorčen zbog toga što se dogodilo.

Nakon događaja u Sapni od 5. aprila, sledećeg dana su srpski policajci napustili Zvornik i preselili se u Karakaj.

Što se Žune tiče, on je sa još jednim kojem sam zaboravio ime, u noći između 7. i 8. aprili 1992. godine, bio najagresivniji u grupi muslimana koji su te noći na jednoj barikadi zarobili bracu Vučković, Legiju Ulemeka i Miroslava Bogdanovića. Navodno su njih dvojica, Žuna i taj drugi musliman, zverski na toj barikadi prebili od batina Dušana Vučkovića Repica, koji se kasnije istakao po zlu jer je bio jedan od najvećih krvnika nad zarobljenim muslimanima. On je sa fotografijom Žune i tog drugog kasnije po zauzimanju Zvornika išao po mestima gde su bili zarobljeni muslimani tražeći tu dvojicu, pa su tako zbog njih mnogi drugi platili glavom.

Da li ti je poznat slučaj Milana Petrovića - Pušule, autoprevoznika iz Zvornika selo Restošnica. On je navodno po Zvorniku švercovao oružje prodavajući ga muslimanima, kao i po okolnim selima? Ova četvorica koje sam gore naveo su navodno išli da ga hapse po naređenju Neđe Boškovića pa su zalutali?
Znaš li nešto o ubistvu srpskog taksiste pred sam rat?
Idi na stranu - |listaj dalje|