fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poturice - 94735 - 06.01.2016 : Namik Obradović Sarajevo - best (0)

Bugarski film : Vrijeme razdjele


Naletio sam na ovaj odličan film o prelasku na Islam (srpski: turčenju) iz 1988 u Bugarskoj na području planinskog masiva Rodopa. To je prvi planinski masiv preko puta Turske i za osmansko carstvo je imao strateško značenje u vrijeme početka propadanja carstva, jer je postojala bojazan od ustanka pravoslavnih Bugara. Priča je uglavnom istinita.

Kara-Ibrahim, bivši pravoslavac Strahinja, vođa janjičara, porijeklom iz upravo te doline, tj. Ilindenske doline dolazi 1668, skida sa vlasti umjerenog Sulejman-agu i počinje kampanju prisiljavanja pravoslavnih seljaka da se poturče. To radi na zahtjev velikog vezira Mehmed paše Ćuprilića, Srbina iz današnje sjeverne Albanije. Ispočetka blago, a onda žestoko i bez milosti sve dok i sam pop i većina seljaka nakon mjeseci gladovanja, nasilja i skrivanja po pećinama nisu pristali da se poturče. Tako su nastala 2 sela - donje veće, onih koji su se poturčili, i gornje manje onih koji su otišli u ajdučiju i nisu.

Film obiluje nasiljem, i ako zanemarimo neizbježno uveličavanje turskih, a umanjivanje bugarskih nedjela, uglavnom je istorijski tačan. muslimani nisu prikazani kao potpuni negativci, a prikazane su i nesloga, nasilje i izdaja među pravoslavnim Bugarima.

Posebno se izdvaja negativni lik Kara-Ibrahima koji je bio spreman da ubije čak i rođenog oca bacanjem u jamu kada je ovaj odbio da se poturči.

Film govori o svima nama...

Evo linkova :Idi na stranu - |listaj dalje|