fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

prepiska - 94705 - 03.01.2016 : Stari - best (0)

Škola života


Prije nego bilo šta da napišem na ovoj stranici, Moderatoru i posjetiocima ove stranice, želim Srećnu Novu 2016 godinu. Da nam ova i sve buduće godine budu prije svega zdravije i pametnije. Da nam prošla godina ne bude buduća učiteljica života, već nauk.

Kako reče drug Milenko, teško sam se odlučio da ponovo počnem sa pisanjem, jer sam prikupio toliko materijala da ne znam odakle početi. Ali evo da krenem od Nove godine.

Mnogi su ljudi od običnih do onih poznatih u svijetu završili određeni stepen obrazovanja, ali jednu najznačajniju vrstu škole, nisu. Nisu završili "Životnu školu". Malo ih je koji se mogu pohvaliti da su završili ovaj stepen znanja, pa čak i oni sa visokom naobrazbom, među kojima su i veliki svjetski naučnici.

Nema više u školama da se uče djeca o lijepom ponašanju, o poštivanju starijih, o ustupanju mjesta da stariji sjednu, o poslušnosti da pomognu starijim osobama u bilo kojoj prilici. Ne, toga nema. A vidjećete, iako sam već jednom pisao o mobilnim telefonima i računarima, zbog čega je to tako? Jer onaj ko proizvodi, on se brine da svoju robu proda da bi zaradio. Zbog toga se sada moramo opametiti.

Pročitavši dan ranije od jedne majke, a jutros i drugi članak od njenog supruga u povodu samoubistva njihovog sina i pastorka Mahira, dječaka od 14 godina, želim da vam dio teksta predočim i da vidite zbog čega ja pominjem "živtnu školu".

Pročitajte i vi otvoreno pismo javnosti Mahirove majke Alise, pod naslovom:

Maloljetni sadisti otjerali su mi djete u smrt

Ali i isječak iz teksta njenog supruga Dubravka Lovrenovića:

"Vi ste sadisti i vrlo brzo ćete odgovarati"

"Nemojte u svemu slijepo slijediti udžbenike iz kojih učite, nemojte slijepo slijediti medije u kojima vrlo često jedino možete vidjeti slike nasilja, koje vas same pretvaraju u nasilnike. Dobro obratite pažnju na svoje drugove da sami ne biste postali žrtvama nasilja. Moja supruga Alisa i ja izgubili smo jednog divnog, inteligentnog, senzibilnog dječaka. Mi njegov život vratiti ne možemo. Međutim, odlučili smo i uskoroćemo to i učiniti, osnovat ćemo Fondaciju koja će se specijalno baviti nasiljem u školama i koja će 24 sata imati otvoren prostor i pozive za sve one koji mogu i hoće da prijave bilo kakve vrste zlostavljanja", kazao je očuh.

Ovo je samo kap u Pacifički okean. Ali može i nama starijim da posluži za "životnu školu".

U Sarajevu, opština Ilidža (zamislite "internacionalna škola"), za koju ja prvi put čujem, a skoro sam pisao jedan članak kako mi je poznanik rekao, da je "Ilidža je sva u crnom", pa možete predpostavljati o kakvoj se "internacionalnoj školi" radi.

Na suprot tome na toj, ili u toj Ilidži već 20 godina Srbin nastoji da povrati svoj stan, a "veliki" Srbi poput (Bosića, Crnadeka, Mektića, Pandurevićke) i ostali koji "štite" srpski narod u Federaciji, a naročito povratnike, drže prste u svojim ušima i na sav glas urliču na Dodika, a ušutiše se u vezi afere o Gordanu Miliniću i onome što je snimao onog što je pobjegao u Beograd. I zato govorim da nam prošla godina bude za nauk, koga birati ubuduće?

U potpunosti podržavam druga Milenka o rekonstrukciji Opštinskih boračkih organa, ali obavezno da se sprovede do kraja revizija boraca o njihovom učešća u proteklom ratu.
Idi na stranu - |listaj dalje|