fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poturice - 94613 - 21.12.2015 : Namik Obradović Sarajevo - best (1)

Stvaranje modernih nacija na Balkanu


Prije par godina je jedna Hrvatska istoričarka iz Varaždina pisala da se Nikola Zrinjski nije osjećao kao Hrvat, jer u to vrijeme nije bilo tog identiteta, nego se osjećao katolikom i Habsburgom. Zamalo je ne ubiše u Hrvatskoj!

Spominjem 1804, jer je to vrijeme formiranja prve moderne nacije na Balkanu - srpske. Stvari iz 16. vijeka nisu toliko relevantne za 1804. godinu, jer se tada ljudi nisu izjašnjavali nacionalno kao danas, već više vjerski i prema podaništvu državi kojoj su pripadali. 1804. i dalje je bio momenat da Srbi pokažu spremnost na integraciju drugih. Srbi su napravili izbor kakav su napravili i danas zajedno sa svima nama kušaju svoj izbor.

Niko sem Hrvata ne spori Jasenovac i ustaške zločine. Međutim odnos Srba prema Hrvatima i kulturna i politička odvojenost Srba uz veliku dozu nadmenosti jer su Srbi prvi stvorili naciju i državu je otuđila Hrvate još i prije ustaša. Mora se ipak priznati da je Vatikan bio razlog broj jedan zašto Hrvati ne vole Srbe, a ustaše su samo "uzorna" djeca Vatikana...

Ima stara poslovica koja kaže da će svako dobiti što zasluži, ili što posiješ to ćeš i požnjeti... Tako će biti i sa južno-slovenskim narodima. Svima će se vratiti i dobro i loše što su činili drugome sa kamatama.

Neka nam naša djeca i unuci oproste!

RE: Stvaranje modernih nacija na BalkanuPoštovani,

ovaj članak je pun netačnosti i nelogičnosti!

Kao prvo, nisu Srbi jedini koji su na Balkanu stvorili "modernu naciju". Prvi su to uradili Bugari, koji su iz svoje zemlje protjerali sve poturice, tako da ni turskog uha nije ostalo na njihovim prostorima. Isto je uradila i Austro-ugarska, koja je sa svojih prostora (uključujući i današnju Vojvodinu) iselili sve poturice, tako da ni tamo nije ostalo ni jednog Turčina.

Srbija je zakasnila sa stvaranjem nacionalne države. Sa područja uže Srbije je protjerala sve Poturice, ali su ostali nerazriješeni prostori Raške, Makedonije i Crne Gore. Ovi prostori su oslobođeni od turske vlasti tek u Balkanskim ratovima, ali su do tada bili promjenjeni politički uslovi tako da protjerivanja više nije moglo da bude...

Muslimane u Bosni je spasila Austro-ugarska, tako da su oni ostali na tim prostorima, i to je danas naš najveći problem.

Srbija nije kriva što su Hrvati bili pod okupacijom sve do 1918. godine, kada su sa njihovih pleća Srbi zbacili jaram i uzeli ih pod svoju zaštitu. Ovo je ujedno i najveća greška Srba u njihovoj istoriji, jer su mogli zaokružiti svoje prostore, i tako stvoriti Veliku Srbiju koja bi i danas postojala. U tom slučaju Hrvata ne bi nikada ni bilo, oni bi se utopili u Austriju. Da ne zaboravim i to da bi Velika Srbija bila do Šibenika.
Idi na stranu - |listaj dalje|