fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

pocetak_rata - 94477 - 03.12.2015 : Nenad Pale - best (1)

Učešće na drugoj strani


Rečeno je davno: Upitajte nerazumnog čovjeka, za kojega većina znade da je takav, on će tvrditi da je upravo on najpametniji, i ta osobina ljudskog duha je predmet neprestanog razmimoilaženjag grupa i pojedinaca. U neku ruku je i dobro da je tako, jer ima nečeg naprednog u ljudskoj samouvjerenosti koja u određenim slučajevima "gura naprijed", ali je problem u odsustvu realnosti kod jednog dijela populacije, što često izaziva podozrenje i vodi u stranputicu. Dakle, osnovni problem "nemudrog" čovjeka je u nedostatku samosvijesti i zdravog rezonovanja kada se radi, recimo, o značajnim aspektima društvenog ponašanja, bilo to u mirno doba ili u ratu, a i jedno i drugo je samo trenutno stanje istorijske geneze društva.

Upravo na ovakvo razmišljanje me navede članak gospodina "Spec 141" koji osvjetljava dio rata u Sarajevu, s njegovog stajališta, i gdje govori, između ostaloga, da se on "samo branio", i usput uzima sebi za pravo da dijeli packe i javnu kritiku najvećem ostatku srpskog naroda koji se u građanskom ratu nužno svrstao na jednu stranu, kojoj je moralno i istorijski predodređen. Sud istorije će, naravno, izbalansirati i potvrditi određene vrijednosti sukobljenih strana, ali ovdje bih samo priupitao dotičnog gospodina: Šta mu daje za pravo da negira čitav jedan narod i njegovo bitisanje, i da njegov kolektivni napor za opstankom i očuvanjem nacionalnih vrijednosti, suprotstavlja svojim prizemnim interesima?

Nije li njegova priča već viđena replika onostrane politike negiranja svih i svakoga ko ne misli kao i on sam ?

Znade li, da je prošlo vrijeme političkih diletanata, koji su čak i u svoju doktrinu socijalne egzistencije uvrstili teror nad većinom (pod kišobranom velikog brata), i da je upravo ta doktrina krvavo rezultirala najviše nad slovenskim, pravoslavnim narodima, uništenjem populaciono, fizički i genetski, najzdravijeg dijela društva ? Zna li da je većini našeg napaćenog naroda preča sloboda, čast, i nacionalni dignitet, od materijalnog blagostanja potrošačkog tipa, u vidu stanova, automobila, skupocjenih namještaja, krznenih bundi i sličnih tričarija, koje nisu bile vrijedne gubitka glave, ali na žalost dosta sam ih poznavao koji su svoj život položili "na oltar materijalnog blagostanja" u građanskom ratu, a sada bi njima slični da lamentiraju nad tim "svetinjama".

Gospodin se, vidim, ponosi učešćem u ratu na neprijateljskoj strani, i gle čuda, još se pita zašto ga ovamo podozrivo gledaju. Ni jednom se ne zamisli kako je to on sam (ili neka beznačajan manjina, koja protivničkoj strani daje privid legitimiteta) u pravu, a eto nas većina smo nekakva istorijsko-politički nedozrela rulja, "jahićevim riječnikom" rečeno: brđani, divljaci i đikani koji su bogom dati za odstrel i uništavanje, sve po preporuci moćnog vojno-političkog zaštitnika.

E, neće moći!

Opštepoznato je, naime, da se kroz istoriju ovog podneblja, a naročito u zadnja dva vijeka, nekako veoma signifikantno poklapaju interesi bjelosvjetskih okupatora i domaćih izdajnika, što prodaju vjeru za večeru, te im uvijek zasmeta spominjanje srpskog imena, i najradije bi da ta odrednica, i sve što je u vezi s njom, nikako ne postoji. Vidi se to svakodnevno iz ponašanja političkog miljea iz okruženja, odakle se bezobrazlukom, drskošću, čak i grubom silom nastoje restaurirati davno propale ideje B. Kalaja.

Ne sporim gospodinu pravo na vlastito mišljenje, "i mi smo se branili od njegove 141...", ali rekao bih na kraju ono što sav normalan svijet, bez obzira na vjeru, boju ili naciju, zna i respektuje: Kada se smire uzburkane strasti, i kada vrijeme neprijateljstava mine, kada se zaliječe ratne rane, i prevaziđe mržnja unesena sa strane, sistemom "divide et impera", onda se opet družimo, svi sa svima, na ravnopravnoj osnovi. Razmjenjujemo i vlastita iskustava, ali nikakav pojedinac, niti frakcija, nema ekskluzivno pravo da nameće svoj sistem vrijednosti drugoj strani!

Zato, uvažena gopodo, cijenim konstruktivan dijalog, samo nekako radije polemišem sa časnim protivnikom koji nije ogriješen o načela humanosti, nego sa domaćim prevrtačima !

Uljudan pozdrav!
N. Herin, Pale
Idi na stranu - |listaj dalje|