fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

eu - 94269 - 27.10.2015 : Milenko Đurić Doboj - best (2)

EU - Zajednica ravnopravnih država


U svim svojim dokumentima EU je zajednica ravnopravnih država i o svim bitnim pitanjima odlučuju konsenzusom svih članica. To je na papiru a da vidimo kako to izgleda u praksi.

Evo čitam u novinama da EU treba da sklopi SSP sa Kosovom. I tek sada mi ništa nije jasno. Kosovo ne priznaju UN, a ni pet država EU pa se postavlja logično pitanje ko ustvari vlada sa EU. Da li je to zajednica ravnopravnih država? Ja mislim da nije i da joj se polako, ali sigurno, bliži kraj.

U ovoj migrantskoj krizi izgubili su kompas. Ne znaju šta da rade i pokazuju praktično svu slabost institucija EU. U bogatoj Švajcarskoj na izborima pobjeđuje stranka koja je protiv prijema migranata i slabljenje veza sa EU, u Poljskoj takođe pobjeđuje stranka koja bi mnogo toga preispitivala oko EU. Stav francuskih desničara koji su u ekspanziji je poznat, a veliko je pitanje i hoće li Velika Britanija izaći iz EU. Ja mislim da hoće pošto više ne igra glavnu ulogu. Možda ostane ako neko odluči iz centera moći da oslabi Njemačku. U mnogim državama iz komunističkog bloka koje su poslije pada SSSR potrčale u pravcu EU počinje da se razmišlja šta su to dobili ulaskom u EU.

Narodski rečeno, ja još nisam čuo za slučaj da negdje bogat i siromašan žive u skladnoj zajednici. Moj stav po pitanju EU je jasan: ja mislim da je to tvorevina koja je nastala po diktatu bogatih ljudi a u svojoj suštini je sofisticirani neokolonijalizam.

A sada da se preselimo na teren Zapadnog Balkana, kako ga nazivaju iz EU, a gdje se nalaze zemlje u čekanju na "svijetlu budućnost". Ovdje se ulaže ogroman novac u propagandu, putem raznih medija a sve sa krajnjim ciljem da stanovništvu isperu mozak i da povjeruje u obećanu zemlju. Da li ste čuli nekog političara sa ovih prostora da govori o lošim stranama EU. Niste i nećete čuti jer bi odmah bili diskvalifikovani. Njihova je priča da nas u procesu evrointegracija čekaju srestva iz pristupnih fondova i ubrzan ekonomski razvoj. Niko vam od njih neće reći koliko su odavde novca iznijele strane banke kroz enormno visoke kamate pošto bi se pokazalo da su puno više uzeli nego što nam vraćaju. Političari će i dalje raditi svoj posao a ja mladim ljudima savjetujem da putuju u Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku i ostale države iz bivšeg komunističkog bloka i da razgovaraju sa običnim ljudima jer samo na taj način mogu doći do prave spoznaje o vrijednostima EU.
Idi na stranu - |listaj dalje|