fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bors - 93869 - 20.10.2015 : Milenko Đurić Doboj - best (1)

Opasne igre


Gledao sam danas djelimično prenos skupštine RS i mogu vam, drugovi borci, reći da postajem ozbiljno zabrinut. Ja sam politički neutralan i sve što se dešava posmatram sa pozicije Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH i ustava entiteta. To su jedini validni dokumenti na kojima se može graditi politika RS u odnosu na institucije BiH.

Entiteti u BiH imaju svu sudsku zakonodavnu i izvršnu vlast, a ko to ima praktično ima državu. Voljom međunarodnih moćnika napravljena je krovna država BiH koja čak nema ni odrednice da li je kraljevina, monarhija, republika i sl. Veoma me je zabrinula izjava ministra Šarovića da on za svoj rad ne odgovara nikom u RS kao i izjava da je Drzavni odbor za invasticije problem zato što u njemu ne vode glavnu riječ kadrovi SNSD. Da barem reče da za svoj rad odgovara parlamentarnoj manjini i RS jer izvan RS on za svoj rad nema kome odgovarati. Kada je govorio o Državnom odboru za investicije zaboravio je samo jednu veoma bitnu stvar a to je da je ekonomija u nadležnosti entiteta i da ne može postojati Državni odbor za investicije nego samo odbor bez prefiksa državni.

Ako zbog reformske agende mora postojati Odbor za investicije onda je sasvim prirodno da na čelu tog podbora se smjenjuju presednici Vlada entiteta i da stalni članovi obavezno budu ministri finansija entiteta pošto ekonomska politika BiH ne postoji.

Takođe se vrlo često upotreblava termin "državni ministar" od strane pojedinaca a zaboravljaju da ne postoji Vlada BiH i da i ministarsko vijeće nema gotovo nikakva izvršna ovlaštenja. Svi ovi koji bilo šta rade u Sarajevu su prestavnici RS u zajedničkim organima i moraju za svoj rad odgovarati Skupštini RS i Vladi RS. Ako misle da odgovaraju samo Savezu za promjene odnosno onima koji su ih birali, a zna se veoma dobro ko ih je jos birao pored srpskog naroda, onda je to u praksi teror manjine nad većinim.

Šta mislite kada bi naprimer ambasador jedne države izjavio da on za svoj rad ne odgovara vlastima u svojoj državi kako bi se to završilo. Ali u ovoj zemlji čuda sve je moguće.

Veoma sam ljut na rukovodstvo Boračke organizacije zbog pasivnog odnosa prema svemu što se dešava a još jednom vas podsjećam da je vaša statutarna obaveza očuvanje RS. Ako nemate u svojim redovima sposobnih pravnika obratite se dr. Kecmanoviću ili dr. Popoviću, ja sam siguran da će vam dati precizne informacije o prenosu nadležnosti.

Ako se ovako nastavi neće me iznenaditi ako uskoro dobojemo i Vladu BiH kojoj će entitetske vlade biti potčinjene. Krajnje je vrijeme da oni koji su stvarali RS dignu glas a ako nemate petlje da se u to upustite sklonite se, nemojte smetati.
Idi na stranu - |listaj dalje|