fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bors - 93791 - 09.10.2015 : Milenko Djuric Doboj - best (3)

Demokratija na srpski način


Predsjednik RS je ovih dana pozvao na sastanak predstavnike parlamentarnih stranaka, kako ja shvatam, da se zauzmu zajednički stavovi po pitanju nastupa u organima BiH. Koliko sam shvatio prestavnici Saveza za promjene su odbili da dođu na taj sastanak i dali su obrazloženje zbog čega ne žele da dođu.

Ali, da se ne bavimo politikantstvom, da navedemo neke činjenice. Predsednik RS ja legalno izabran na izborima većinom glasova građana koji su izašli na izbore. Na njima su građani glasali i za poslanike u Narodnoj skupstini RS. Stranke okupljene oko SNSD su na osnovu skupštinske većine formirale i vladu RS i to je nešto normalno tako se radi u svim demokratskim državama. Ne postoje argumenti kojima se može osporavati legalitet vlasti u RS. Možda se i meni ne sviđa ovakav odnos snaga ali je većina građana glasala kako je glasala i to se mora poštovati inače bi živjeli u anarhiji.

Stranke koje su u vlasti u RS imaju svoje stavove po pitanju odnosa prema zajedničkim organima BiH i koliko mogu da vidim iz javnih istupa počinju sve više da se razlikuju od stavova Saveza za promjene. Ključno pitanje je može li Savez za promjene koji je demokratska manjina u RS da ignoriše stavove demokratske većine. Šta ako Skupština RS donese zaključak da svi prestavnici RS u organima BiH moraju izvršavati njene naloge a oni to odbiju.

Ja sam pažljivo pročitao i Dejtonski sporazum i Ustav BiH i Ustave entiteta mnogo puta ali je kod nas problem sto to 99% građana nikada nije imala u rukama, pa svoje političke stavove formiraju putem srestava informisanja i izjava političara. Dejtonski sporazum, Ustav BiH i ustavi entiteta su jedini validni dokumenti na osnovu kojih ova zemlja funkcioniše i postoji sve drugo je politikantstvo, lični interesi i dodvoravanje određenim centrima moći.

Po meni, ako bi Savez za promjene odbio da prihvati stavove Narodne skupštine RS odnosno demokratske većine to bi bio pokušaj udara na ustavni poredak i BiH i RS, a u svim normalnim državama na svijetu to je krivično djelo.
Idi na stranu - |listaj dalje|