fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bosna_komentari - 93787 - 09.10.2015 : Stari - best (0)

Žao mi je al' ničija nije gorjela do zore


Koliko su koji građani BiH izišli iz rata zaslužni, sada se vide njihove zasluge"

Kako su u Sarajevu i Banja Luci, tako i u Bijeljini, iznikle gradske vile

Priča o mom poznaniku i "Crnoj Ilidži", nije jedna jedina koju sam zabilježio u zavičaju. Ima ih još dosta.

U nedostatku jednog djela zdravstvenog pomagala, koje mi je bilo potrebno da pronađem u zavičaju (jer je jeftiniji), jedan me poznanik uputi u jednu polikliniku na Otoci. Iskren da budem, nisam a i sad ne znam kako se zove ta poliklinika.

Iako imam vozačku dozvolu (koja još važi) nisam želio da se upuštam u uzimanje auta iz rent-a-car-a. Nisam zbog "glavobolje". Ima javnog prevoza koliko hoćeš, pa izvoli. Plati pa se vozi. Tako sam uradio i ovog puta.

Na Taksi stajalištu preko puta Skenderije, pitam jednog taksistu za polikliniku na Otoci.

 • "Izvolite gospodine uđite, ja ću vas odvesti gdje treba." - sjedoh na zadnje sjedište i vozač me dovuče do zgrade gdje je poliklinika. Reče mi da je ulaz u polikliniku sa druge strane, od Miljacke. Platih taksisti koliko sam trebao i odem u polikliniku. Nađoh što sam tražio. Odatle odem prema raskršću na Dolac Malti, jer mi je blizo i tu ću prije naći taksistu. Naiđe jedan i na moj znak stade pored mene. Po običaju ponovo sjedam na zadnje sjedište, pa vozač malo, malo, pa gleda u svoj unutrašnji retrovizor. Jer postajem sumnjiv. Idući prema Marijin dvoru gledam visoke građevine s lijeve i desne strane, koje se prosto utrkuju koja će biti visočija. Na Marijin dvoru jedna odmah iza zgrade "zajedničkih" organa BiH (nekadašnjeg Izvršnog vijeće). Izdigla se gotovo veća od zgrade "zajedničkih službi", ali s tom razlikom što je nova zgrada malo uvrnuta (istina je), a na zapadnoj fasadi zgrade stoji veoma veliki monitor. Gužva na ulici od mnogobrojnih vozila, a na pojedinim mjestima, na trotoarima parkirališta, pa pješaci silaze na kolovoznu traku da bi mogli proći. Gledam i čudim se neredu u gradu o kome se sarajevski novinari ubiše dokazivajući kako je Sarajevo svjetski grad sa "kulturnim" bogatstvom. Ali gledam i u građevinu ispred sebe i pitam se ko napravi takvu zgradu u centru Sarajeva, jer na suprotnoj strani u blizini Željezničke stanice, izdigo se uvrnuti turanj od poznatog vlasnika D. Avaza, pa upitah vozača:

 • "Boga ti mladiću, čija li je ovo zgrada gdje je monitor?"
 • "Bakirova, reče mi vozač."
 • "Kojeg Bakira?" - pitam ja.
 • "Ne znaš Bakira?"
 • "Pa ima Bakira koliko hoćeš!" - odgovaram ja vozaču.
 • "Ma gdje ti čovječe živiš?" - pita on mene?
 • "Ma nisam ti ja odavle" - rekoh malo podrugljivo, dajući mu do znanja da sam seljak (i jesam) i toga se ne stidim.
 • "Ma onog Alijnog, jebem mu..." (opsova nešto nedolično (a možda njemu i dolikuje), pa nastavi da mi objašnjava. "Ima on bolan još koliko hoćeš. Ima, BBI banku, pa ovo pa ono i sve mu živo psuje, a oca mu najviše."

  Čini mi se da nema kletve koju nije pomenuo i uputio tom njihovom Bakiru. Ćutim i slušam momka koji pričajući i psujući stigosmo do odredišta. Platih i nastavim dalje. Dođoh u moje odredište gdje mi je supruga ostala sa svojom sestrom.

 • Čim uđoh žena me dočeka sa pitanjem :
 • "Jesi li našao to što nam treba?"
 • "Jesam!" - rekoh.

 • "Slušaj, trebao bi ti sada otići kod jedne žene "travarke" da mi kupiš jedan prirodni lijek!" - govori mi ona.
 • "Kakav bolan lijek i kod koje "travarke"? Znaš da si alergična na sve biljke i sad hoćeš da te dokrajče?

 • "Idi ti kupi mi, a ja ću da vidim šta će biti."

  Poslije ove ženine "naredbe", nazovem taksistu koga sam još ranije upoznao (jer mu je stric radio u mojoj radnoj jedinici), da dođe kod nas. Ubrzo momak dođe. Sjedoh a on me priupita:

 • "Gdje idemo, Stari?"

 • Rekoh mu da idemo kod "travarke" Borke. Krenusmo prema Ilijašu.
 • "Znam ti ja tu "travarku"" - govori mi vozač. "Nije ona obična travarka, ona je ozbiljna žena, diplomirani Biolog i ima još jedno stručno zvanje ali ne znam koje. To je veoma školovana žena."

  Reče mi i prezime njeno, ma to ti je bolan Borka Maksimović. Kad mi reče prezime, ja se prisjeti jedne njene javne posleratne priče (ali o tome drugi put). Sada ću o onom što ima veze sa ovim naslovom.

  Po obavljenom poslu vratimo se nazad i sad udarimo priču o stanju u BiH. Rekoh mu da ljudi kukaju na sav glas da nemaju posla, da su nezaposleni, da nemaju od čega živjeti, a ja gledam pune kafanske bašte mladih sa mobilnim telefonima što čeprkaju po njima, voze se bijesni automobili i pune ulice dnevnih šetača.

 • "Ma nije to baš tako Stari, govori mi moj vozač. To su oni koji žive na račun dijaspore koja na kukanje ovih iz kafanskih bašta i bjesnih automobila da ništa ne rade i da nemaju od čega živjeti, pa se dijaspora "sažalila" te im šalje evre i dolare. Ali čuo sam jednog čovjeka koji živi i radi vani i koji je bio ovde i vidio ovo o čemu mi govoriš, pa je ogorčen na laži koje šalju prema dijaspori. Kaže da će uticati da se više ne šalju pare za ove neradnike. Stanje je ovde kriminalno. Nema nikakvih zakona i svi rade ono što hoće, ali da znaš Stari i ovde će se desiti Libija i Gadafi. Ne znam hoćeš li ti dočekati, ali da znaš neće biti dobro. Ono što ovi iz Sarajeva laju na Dodika, a on na njih, da znaš sav kriminal ide preko njih u međusobnim napadima i dogovoru. Ali šta ćeš kad smo mi kao narod glupi. Tako nam i treba. Ti vjerovatno ne znaš šta sve ovaj Alijin Bakir ima, ne samo u Sarajevu i Bosni, već i vani, a tako i Dodik i drugi. I sad se kao normalan čovjek (ako sam normalan) pitam, kako to da svi optužuju Bakira, Dodika i druge, a na svakim narednim izborima ponovo glasaju za te iste na koje bacaju drvlje i kamenje?"
 • Idi na stranu - |listaj dalje|