fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bosna_danas - 93777 - 07.10.2015 : Stari - best (1)

Strah me je, jer je Ilidža sva u crnom


U mom zadnjem članku nisam mogao da opišem sve moje utiske iz zavičaja, iako sam zapisivao svako sledeće jutro sve što se dešavalo u proteklom danu. Ovog puta moram da iznesem jedan koji sam imao sa jednim poznanikom, mlađim čovjekom, muslimanom, inače rođenim u Srbiji. Koliko znam da je školovan, visoko obrazovan čovjek i zaista po mom uvjerenju razuman čovjek. Vrlo je prepoznatljiv po svom odnosu prema pridošlom stanovništvu (iako je i on "došlo" od prije rata), njemu ipak nešto smeta u sredini u kojoj živi, a naročito o ovom pridošlom tamnom i crnom vilajetu sa "dalekog" istoka.

Moli me poznanik da idem kod njega u stan, da malo popričamo, jer biće da ne treba da stoji u društvu da drugom vjerom (tako sam čuo od jednog mog poznanika), da muslimani ne trebaju da se na ulici druže sa Srbima. Uz malo nećkanja, pristadoh da pođem s njim. U stanu supruga i dvoje djece. Odmah me nude sa kafom i pićem, ali ja odbijam.

 • "Hoćeš i nema priče, govori mi poznanik."

  Donese pivo i to Karlovačko i uz pivo počeše obostrana pitanja o porodici mojoj i njegovoj. Rekoh mu sve što ga je interesovalo, a onda i ja njega upitah:

 • "Kako vam je ovde i kakvo je stanje, ima li posla?"

 • "Nikakvog posla nema ako nisi u nekoj partiji, a ovi što su na vlasti pokradoše sve živo. Ali pored toga, ja sam veoma zabrinut zbog najezde ovih Arapa. Oni će zavladati Bosnom. Evo ovde u Vogošći mogao si vidjeti nekoliko pokrivenih žena, a one nisu same, imaju muževe i djecu. Ima ih priličan broj u Vogošći, ali kad bi otišao na Ilidžu, video bi da je Ilidža sva u crnom. Sva je pocrnula od Arapa." - govori mi moj poznanik.

  Iako sam upoznat, pa čak se i susretao s tim njegovim predočenjem, ja se oglasih, pa ga kao i upitah:

 • "Ko bi rekao da će do toga doći, rekoh mom poznaniku? Ali...

  Jutros nađe jedan članak koji upravo potvrđuje navode ovog mog poznanika i evo želim i vama da ih dokučim kao prilog ovom što napisah. Zbog ne mogućnosti da postavim ovaj članak na forum, odgodio sam za kasnije, ali kasnije nađoh još jedan dodatak. Na žalost, ni u jednom članku ne piše da je imovina koja se naveliko prodaje i kupuje, čija, nego srpska.

  Evo isječaka:

  U toku rasprodaja BiH, Arapi ne pitaju za cijenu (Preuzeto od Radio Slobodna Evropa i SRNA 6/7-10-2015)

  "Arapi ne biraju- Bogati arapski turisti vide BiH kao privlačnu destinaciju da ostave svoj novac, ali poslednjih nekoliko godina pronašli su način i da se trajno nastane u BiH kupivši (kupujući) ogromne površine zemljišta bilo da je riječ o poljoprivrednom zemljištu ili o lokaciji koja se nalazi daleko od grada, a ne interesuje ih ni u kojem dijelu BiH. Najviše im prija okolina Sarajeva, gdje su pokupovali imanja na području Ilidže, Hadžića, Vogošće, Srednjeg, a ne smeta im ni srednja Bosna, kao ni područje Hercegovine, navodi se u gore navedenoj štampi i radiju."

  Drugi dio članka je ovaj naredni:

  Ujedinjeni bosanski emirati
  Na mjestima gdje je najatraktivnije za kupovinu imovine, arapski je postao drugi jezik.

  Uz huk Bosne koja izvire podno Igmana, i dječije graje na ćilimčićima na sarajevskom izletištu Vrelo Bosne, sjede muškarci i žene umotane bezbeli u crno, očito se vidi da su arapskog porijekla. Oduševljenje često podjele i na društvenim mrežama sa svojim sunarodnicima, predstavljajući ovo mjesto kao jedan od bisera u BiH. Ne može se čuti naš jezik već arapski.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|