fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

obicaji - 9367 - 27.04.2006 : Devojcica Florida - best (0)

Slavljenje krsne slave


Sveća - Bez krsne sveće "Krsno ime" se ne može slaviti. Veličina krsne sveće zavisi od domaćinove imućnosti, a smatra se da je ugodnija sveca od žutog voska nego li od beloga parafina. Sveća obično gori ceo dan.

Kolač - Za krsno ime svaka kuća priprema slavski kolač. To je naročito hleb od pšeničnog brašna zamešen s kvascem i bogojavljenskom vodicom ili onom koju e svestenik osvestao uoči slave. Okolo se on opaše jednim vencom od testa, kao pojasom; po gornjoj kori prekrste u se dva kajiša od testa i u njih se otisnu četiri liturgijska pečata sa grckom skracenicom IS-HS NI-KA, što u prevodu znaci: "Isus Hristos pobeđuje". Na ovoj kori mogu se staviti još neke ukrasne figure, kao golub simbol Svetog Duha, klas pšenice - hleb ili grozd grožđa - što označava vino.

Koljivo-To je žito koje se kuva uoči Krsnog imena. Obično se prebira od najčistije pšenice, zrno po zrno. Kada se žito skuva voda se ocedi, a žito ispere i prosuši. Posle se melje i sladi šećerom, a zatim po želji dodaju orasi, vanila ili suvo grožđe.

Vino - O Krsnom imenu vino je potrebno da se prelije krsni kolač i koljivo, a ono što ostane u čaši ili flaši domaćin po običaju popije.

Ulje - Ono je potrebno da se upali kandilo u kući pored ikone i odnese u crkvu za posluživanje kandila pred ikonama na ikonostasu.

Tamjan - U svakoj pravoslavnoj srpskoj kući može se naći grumičak tamjana u svako doba, pa recima jednog istoričara, "jer se Srbi svakad najpre kade, kad se god kućanski mole Bogu, "a za Krsno ime i najsiromašniji kupi ga makar i najmanje".

Ikona - Slavska ikona sa kandilom postavlja se, ako je moguće, na istočnoj strani zida najuglednije prostorije u kući. Vladika Nikolaj kaže: "Mi ne obožavamo ništa i nikog osim Presvete Trojice u jedinici jednog Boga. Ali mi poštujemo svetitelje, kao najbolju decu Božju i sledbenike Hristove, njihovim likovima ukazujemo posebno poštovanje".

Po pravilu, svake ikone bi trebalo da je prethodno osvećena u crkvi, gde to sveštenik obavi u oltaru: "Osvećene ikine su kanali moćne Božje blagodati koja leči, preporađa, prosvećuje, ohrabruje i opominje. Gospod Bog toliko ljubi svoje svetitelje i mučenike kao najbliži krug svoje porodice, da daje čak moc i njihovim likovima kada se poštuje i njihovim imenima kada se prizivaju...".

Gde je slava - tu je i Srbin, kaže stara narodna poslovica, a najsvečaniji deo slave je obred rezanja slavskog kolač i paljenjem krsne sveće.

volela bih da neko dovrši ovo pisanje koje sam ja započela:

1. Obred i rezanje slavskog kolača
2. Spremanje slavskog kolača i žita
Idi na stranu - |listaj dalje|