fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bors - 93663 - 20.09.2015 : Milenko Djuric Doboj - best (0)

Dejton i pravosuđe u BiH


Ovih dana smo svjedoci rasprava koje se vode u vezi referendumu po pitanju pravosuđa u BiH.

Sada onaj dio međunarodne zajednice i visoki prestavnik koji rade na unitarizaciji BiH uglas govore kako RS nema pravo na referendum. Interesantno je da niko ne govori koji je član ustava BiH prekršen kao i koji aneks Dejtonskog sporazuma ovo zabranjuje. Naravno da to ne mogu jer ni u Ustavu BiH nema ni jednog slova o tome, isto kao ni u Dejtonskom sporazumu o pravosudju na nivou države bih, ali nedvosmisleno piše da su sudska zakonodavna i izvršna vlast u nadležnosti entiteta. To što su visoki predstavnici uz pomoć domaćih izdajnika mijenjali suštinu Dejtonskog sporazuma je sasvim druga priča.

Ja se dobro sjećam istupa gospodina Alekse Buhe u Skupštini RS, kada je govorio: "Neka visoki prestavnik nameće zakone, ali nemojte ih vi usvajati u Skupštini jer mi na taj način odobravamo njegove postupke i sa činom usvajanja to postaje naš zakon. Izgleda da je u pitanju bio častan čovjek i iskreni patriota jer je ubrzo nestao sa političke scene, očigledno je shvatio da mu tu nije mjesto.

Posebna je priča Milorad Dodik. On je javno zagovornik povratka na izvorni Dejton. Veliki je protivnik pravosuđa na nivou BiH a istovremeno pristaje na strukturalni dijalog i uspostavljanje nekih sudova na nivou BiH. Svojevremeno nas je ubijeđivao da je on spriječio stvaranje Policije BiH a ja ga pitam šta je SIPA? Koliko ja vidim, ona hapsi koga god hoće na teritoriji cijele BiH.

Bilo kako bilo, najveća podvala Dejtonskog sporazuma je Visoki prestavnik i on će uvijek biti u službi određenih centara moći i dalje će uz pomoć "srpskih patriota" provoditi što mu se naredi. Sve ovo će funkcionisati sve dok se neko ne usprotivi, a jedina snaga koja po meni to može su oni koji su stvarali Republiku Srpsku, a to su borci. Međutim, oni nažalost nemaju rukovodstvo koje ima hrabrosti da se upusti u tu borbu, a oni koji sa njima trenutno upravljaju neće da se sklone da ne smetaju.
Idi na stranu - |listaj dalje|