fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_zavidovici - 93495 - 18.08.2015 : Dado RS - best (0)

RE: Klek '92


Odgovor ZA Adina Kovačevića - Klek

To nije bila nikakva akcija srpske vojske tj. VRS-a, nego obična patrola jedne čete od 80-tak vojnika rezervnog sastava JNA na relaciji od Šumarnice do repetitora na planini Klek. S obzirom da sam bio učesnik patrole, a ujedno i radio-vezista, mogu ti reći da nikakvog naređenja preko radio-stanice nije bilo. Taj Ćazim Viković što se hvali da je čuo i spriječio napad na Vikoviće priča gluposti i neistine jer tog napada nije bilo i nije bilo kakvog planiranja a kamo li naredbe preko veze! Ovo je više nego smiješno, čista glupost i laž!

Kolko ja znam, krenulo se ujutro. Sjećam se da je bio sunčan dan i vruće za to doba godine. Patrola je krenula u pravcu repetitiora da provjeri da li ima muslimanske paravojske na planini. Išli smo u koloni jedan pojedan sa razmakom od 10-tak metara. Ispred nas su se kretali izviđači, a onda smo išli mi ostali. Sjećam se da nismo sreli nikoga živog na Kleku osim par čobana koji su pobjegli glavom bez obzira kad su nas vidjeli. Takođe se sjećam i nekih muslimana što su sjekli drva. Kada su nas oni vidjeli, pobacali su motorne pile i pobjegli ostavljajući sve za sobom. Ništa nismo uzeli, samo smo produžili dalje.

Došli smo do repetitora, bili tamo jedno sat vremena i vratili se nazad u školu u selu Grabovica. Patrola se vratila bez opaljenog metka. Nikom na pameti nije bio selo Vikovići. Bio je maj 1992. godine i tada još VRS nije bila ni formirana, nego je to bio organizovani narod koji je stao u odbrani svoga kraja. Narod je držao obične seoske straže na grabovičkim klekovima, mislim da je tamo bilo oko 7 do 10 ljudi koje ste vi mučki napali, tačnije to je uradila Patriotska liga Zavidovići, kasnije 3. korpus Zenica. Bilo je to 10. juna 1992. godine. Sjećam se, bilo je to u rano ujutro i sve ste ih pobili. To su bili obični ljudi, mještani koji su bili iznenađeni jer niko nije očekivao rat. Svako je čuvao svoje selo. Svi su to još doživljavali kao neko kampovanje i zezanje na planini. Sigurni u JNA, jer su bili pripadnici rezervnog sastava JNA, da će riješiti te nesporazume u Sarajevu i da će se vratiti svako svojoj kući, na posao u Krivaju. Tada ste zauzeli Klek a naši mrtvi su razmijenjeni, mislim na 14. kil. u VOZUĆOJ ako se dobro sjećam i tada su prvi put dejstvovali naši minobacači!

Ovo pišem istine radi, da se zna ko je koga napao prvi!
Idi na stranu - |listaj dalje|