fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bors - 93389 - 31.07.2015 : Milenko Djuric Doboj - best (2)

O ovlaštenjima skupštine BiH


U Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH, koji je potpisan od svih strana u sukobu a kao garant njegovog sprovođenja, pojavljuju se najveće države svijeta kada su u pitanju ovlaštenja Skupstine BiH stoji sledeće:

 • 1. Donošenje zakona koji su potrebni radi sprovodjenja odluka Presedništva ili radi ispunjavanja obaveza iz nadležnosti Skupštine po ovom Ustavu.
 • 2. Odlučivanje o izvorima i iznosima prihoda koji ce obezbjediti funkcionisanje institucija BiH i izmirenje međunarodnih obaveza BiH.
 • 3. Usvajanje buždeta za institucije BiH.
 • 4. Odlučivanje o pristanku na ratifikaciju sporazuma.
 • 5. Ostala pitanja koja je potrebno riješiti da bi Skupština mogla da vrši svoje dužnosti i pitanja koja su entiteti uzajanmnim sporazumom stavili u njanu nadležnost.

  Stav 1. je predmet kojim se bavim u ovom članku. Da ne bi došlo do zabune ovdje se govori o zakonima koje je eventualno potrebno donijeti da bi se provela neka odluka Presedništva, a ne o zakonima koje predlaže Presedništvo da se usvoje pošto ni po Ustavu BiH ni po Dejtonskom sporazumu nema to pravo.

  Sada ja pitam poslanike iz RS na osnovu čega su uzeli sebi za pravo da u Skupštini BiH glasaju i usvoje npr. Krivični zakon BiH ili Zakon o prebivalištvu i da ne nabrajam dalje. U ustavima entiteta sve je jasno, kompletna sudska zakonodavna i izvršna vlast je u entitetima tako da su oni faktički države u državi.

  Svaki put kada srpski kvazipoliticari dignu prst za donošenje zakona na nivou BiH krše Ustav BiH i RS. Ustav je najviši pravni akt svake države i u svim normalnim državama na svijetu protivustavno djelovanje ili rad na rušenju ustavnog poretka je krivično djelo, ali u ovoj zemlji čuda sve je normalno.

  Ja kvazipolitičare razumijem, njima je najvažnije sačuvati pozicije ali ne razumijem srpsku inteligenciju i ne mogu da vjerujem da je srpski narod ovoliko politički nepismen. Ne razumijem ni BORS i ponovo moram da podsjetim BORS da je njegova statutarna obaveza očuvanje RS-a.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|