fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

plemena - 93035 - 18.05.2015 : Mirko Caric Dvor - best (0)

Nešto o poreklu Carića


Ovo je pokušaj da se nešto više sazna o poreklu jednog krila Carića. Koliko sam saznao deo Carica se zadržao na Baniji posle putešestvija sa ostrva Hvara, preko Dalmacije (Dubrovnik, Kotor) zatim Crne Gore, preko Bosne do reke Une gde je bila granica dve carevine: Turske i Austrougarske. To krilo Carića odbilo je da se unijati i da primi katoličanstvo o čemu je dao naznake u svojim istraživanjima poznati istoričar Viktor Novak (objavio je čuveno delo Magnum Crimen) koji je imao privilegiju da izučava biblioteke u Vatikanu. Izbeglice sa Hvara na Baniji prihvatio je car Prvi Franjo Josif i odmah regrutovao u graničare (u obostranom interesu) da štite monarhiju od upada Turaka. Svima je dao komad zemlje, jednu kravu i puške. Za siromašne seljake sa Hvara to je bilo pravo bogatstvo. Vrlo brzo su postali odlični lovci i stočari. U Dvoru na Uni i danas svi znaju za Carića Brdo.

Inače, do Prvog svetskog rata na Hvaru su bila samo dva prezimena - Novak i Carić.

Krsna slava su Vračevi Kuzman i Damjan. Ovi Carići su tradicionalno lekari i trenutno ih je nekoliko u Dubrovniku. U Kotoru stoji spomenik čuvenom moreplovcu kapetanu Juraju Cariću za koga se zna da je došao sa Hvara. Na ovom ostrvu i danas živi veći broj Carića. Uglavnom se bave ribolovom i proizvodnjom vina. Poznata je Vinarija Carić.

P.S. Zasmetalo mi je što ovaj portal podržava isključivo latinicu, što smatram velikom diskriminicijom i vrlo skučenim pogledom na ljudskost!
Idi na stranu - |listaj dalje|