fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zaboravljeni - 92677 - 29.03.2015 : Bojan Gračanin Višegrad - best (11)

Moj otac Zdravko Gračanin


Nakon kratke i teške bolesti 01. 03. 2015. god. napustio nas je Zdravko Gračanin. Otišao je tiho i skromno kao što je i živio.

Radio je do početka rata u "PRETIS"-u kao upravnik pogona MOZ. Mnogi Vogošćani se sjećaju moga oca kao mirnog čovjeka i domaćina koji poštuje prave vrijednosti, koje su usmjerene na moral, dobrotu i ljubav prema porodici i bratstvu Gračanin.

Odanost rodnoj grudi je dokazao 1992. godine, kada je kao rezervni kapetan 1. klase stao na branik otadžbine sa najboljim sinovima našeg roda. U tim naj težim vremenima sačuvao je čast, dostojanstvo, poštenje i jednom rečju bio i ostao veliki čovjek.

U ratu je obavljao dužnosti: Načelnika artiljerije Vogošćanske brigade, Načelnik artiljerije operativni grupe Vogošća, Komadant Korpusne artiljerijske grupe 1994. godine na Nišićkoj visoravni i Načelnik artiljerije 3. sarajevske pješadijske brigade. Na brdu Grdonj 17. 05. 1995 god. minobacačkom granatom teško je ranjen sa 16 rana, ali to ga nije sprečilo da se nakon 25 dana vrati u brigadu i učestvuje u slamanju ofanzive tzv. armije BiH na Srpsko Sarajevo. Za svoje zasluge u ratu 1995 god. odlikovan je medaljom za hrabrost Miloš Obilić i unapređen u čin Majora.

Najteže od svega pao mu je egzodus svog naroda sa kojim je 1996. godine morao da napusti Vogošću i svoje vjekovno ognjište. Višegrad, grad na Drini je prihvatio kao svoj, kao i ljude u njemu koji su ga poštovali kao i on njih, gdje je tri puta kao odbornik SDS-a bio član skupštine opštine.

Zahvalio bih se očevim saborcima, prijateljima i mnogobrojnoj rodbini koji su došli iz svih krajeva Republike Srpske, Srbije i Crne Gore da isprete poslednji put moga oca Zdravka Gračanina. Zahvalio bih se: Načelniku opštine Višegrad Slaviši Miškoviću koji je oproštajnim pismom ispratio moga oca, Draženu Perediji koji je ispred Boračke organizacije Višegrad Zdravka Gračanina uvrstio među dvadeset zaslužnih Srba za odbranu Srpskog Sarajeva, rođaku Siniši Gračaninu koji se u ime bratstva Gračanin oprostio od moga oca, Milisavu Vasiću iz udruženja dobrovoljnih davaoca krvi i onima koji su poslali telegrame saučešća Generalu Draganu Josipoviću, porodici Kondić, Mladenu Bosiću i Predragu Kovaču.

Ovaj tekst sam našao u očevim ličnim stvarima:

SPOMEN SOBA

SA POSEBNIM PIJETETOM, KORAČAM U OVOJ SPOMEN SOBI SVETIM PROSTOROM I SLUŠAM TIŠINU KOJA MILUJE VAS USNULE HEROJE NAŠE SRPSKE VOGOŠĆE I NAŠEG SRPSKOG SARAJEVA. ZA MENE KAO VAŠEG SABORCA I VAŠEG DOBROG POZNAVAOCA, PREDSTAVLJATE:

LJUDE KOJIMA SE DIVIM
UZORE KOJE SLIJEDIM
VRIJEDNOSTI KOJIMA SE IZNOVA VRAĆAM.

JER SMRTI ZAPRAVO I NEMA, I NEMA KRAJA.
SMRĆU JE SAMO OBASJANA STAZA USPONA OD GNJEZDA DO ZVIJEZDA.
ZAHVALNO SE KLANJAM U SPOMEN VAMA, KOJI VJEČNO ŽIVITE TAMO... ĐE OBILIĆ NAD SJENIMA VLADA.
ZDRAVKO GRAČANIN

Ja sin Zdravka Gračanina, pokušaću da budem dostojan naslednik moga oca, i da na svoje potomke prenesem ljubav prema porodici i Republici Srpskoj za koju su najbolji od nas život dali.

VJEČNA IM SLAVA I HVALA!
Bojan Gračanin
Idi na stranu - |listaj dalje|