fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bors - 92584 - 13.03.2015 : Sasa Belovic Banja Luka - best (0)

Odgovor na pitanja o vaučerima


Vise boraca je pitalo da li mogu da ulože vaučere koji nisu uloženi ili kako da "podignu" vaučere koje su uložili u BORS fond ili neki drugi fond.

Kao prvo, što se tiče vaučera koji nigdje nisu uloženi, ne postoji nikakva mogućnost da se oni sada negdje ulože. U toku vaučerske privatizacije, rokovi za ulaganje vaučera (u fondove ili direktno u preduzeća) su više puta produžavani, ali kad je crta jednom podvučena, svi neuloženi vaučeri su praktično propali. Sva ova procedura oko ulaganja vaučera je inače završena prije više od 15 godina...

Što se tiče vrijednosti vaučera uloženih u fondove, za sve fondove osim Invest nova fonda, omjer uloženih vaučera i dobijenih akcija fonda je 1:1, pa se za 92 vaučera ulozena u npr. BORS fond dobilo 92 akcije BORS fonda. Trenutna vrijednost jedne akcije (vaučera) iznosi od 1,40 KM u Privrednik fondu do 15,70 KM u Euroinvesmentu. U BORS fondu jedna akcija trenutno vrijedi 2,50 KM.

Kod ulaganja u preduzeća situacija je drugačija, pa je broj dobijenih akcija za jedan uloženi vaučer varirao od toga koliko je veliki kapital preduzeća po početnom bilansu i koliko je uloženo vaučera u njega. Osim za preduzeća koja su otišla u stečaj, puno bolje su prošli borci koji su direktno ulagali vaučere u preduzeća. Pogotovo ako su vaučeri uloženi u preduzeća poput Telekoma koji svake godine ostvaruje visoku dobit i isplaćuje je vlasnicima tj. akcionarima. Tako jedan borac koji je ulozio 92 vaučera u Telekom i nije ih prodavao, sada ima 3.247 akcija Telekoma (trenutno na berzi vrijede oko 5 200 KM), i Telekom mu svake godine iz ostvarene dobiti isplati oko 600 KM dividende!

Za sve one koji bi željeli svoje vaučere "podići" ili "prebaciti" u neki drugi fond ili preduzeće, odmah da smo načisto da to nije moguće. Jedina mogućnost "prebacivanja" iz jednog fonda u drugi ili u neko profitabilno preduzeće jeste da prodate svoje akcije koje imate u nekom fondu i za taj novac kupite akcije preduzeća koje želite. U slučaju BORS fonda i Telekoma, koje sam spominjao, to bi značilo da se 92 vaučera u BORS-u prodaju za oko 230 KM, pa se za taj novac kupi oko 130-140 akcija Telekoma i godišnje dobija oko 24-25 KM dividende. U poređenju sa onih 3.247 akcija i 600 KM dividende, očigledno je koliko su bolje prošli borci koji su vaučere uložili u Telekom umjesto u BORS fond...
Idi na stranu - |listaj dalje|