fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

betanija - 92535 - 07.03.2015 : Petar Naumovic Beograd - best (0)

Betanija, Vogošća, 72. brigada


Kao bivsi pripadnik 72. brigade, mogu u kratkim crtama da opišem stanje u jedinici i neuspešnoj akciji u Vogošći. Neko je spomenuo da su ograđeni deo na Avali čuvali nemački ovčari?! Koliko znam i pamtim tamo je bio samo jedan pas (nemački ovčar) zvani Fakin, rashodovan i planiran za priplod. Da se ne lažemo, novoformirana jedinica nije se gotovo ni malo razlikovala od obične vojske. Momaka je bilo itekako spremnih ali glavno-komadujući, raspad sistema?! Odmah se znalo ko je cinkaroš, ko se kome uvlači itd. Zadužio sam prljavu i malo pocepanu uniformu, za crnu beretku dobio sam savet od kap. Perka Alimpića da je kupim u Knezu (Knez Mihajlova ulica) za sitnu lovu?!

Akcija "Vogošća" je pripremana par meseci ranije, jedan viši oficir povukao je svoga sina sa dužnosti u 72. brigadi pod izgovorom da hitno mora za Kovin ili već gde, da obučava kuvare. Da ga ne imenujem, rodno mesto dotičnog je Kraljevo, ko se seća zna o čemu pričam.

Mogu da kažem da se nije radilo ni o kakvoj izdaji, momci su stigli u hotel Park i nekoliko dana gađali ptice iz škorpiona. Naravno da je suprotna strana očekivala napad svakoga dana od dana kada su dobili informaciju da su stigli neki momci iz Srbije. Ukratko, vodič je podbacio, dva sata se čekao miner jer se jedan od vojnika zapetljao u bodljikavu žicu misleći da je mina?! Rovovi i bunkeri su bili prazni, gde god da su se sklanjali bili su tučeni jer su bacači i mitraljezi bili unapred pripremljeni. Bilo je pravo čudo da se većina momaka izvukla, ponavljam odlična ekipa momaka sa i bez ratnog iskustva.

Posle Bosne sve je krenulo naopako po jedinicu, od napuštanja, tragična igra ruskog ruleta, neoprezno rukovanje oružjem sa fatalnim posledicama itd.

Bez obzira na neuspeh, glavnokomandujući su napredovali u službi, Stevanović je dogurao do generala?! Svaka čast!!!

Pozdrav svim bivšim pripadnicima 72. brigade.
Idi na stranu - |listaj dalje|