fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

lazar_kondic - 92521 - 06.03.2015 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (29)

Zauvjek nas je napustio naš heroj Lazar Kondić


Nakon ratnih, tiho i nečujno, odlaze nam i preživjeli heroji! Država za koju smo se svim srcem borili, nije im se odužila!

Otišao je još jedan od mnogobrojnih heroja, koji su svoj život i zdravlje žrtvovali za srpski narod i Republiku Srpsku!

Nakon duže bolesti, napustio nas je kapetan Lazar (Branislav) Kondić!

Lazo, kako smo ga svi od milja zvali, u toku rata zbog svojih zasluga bio je unapređen u čin kapetana, odlikovan ordenom za "Vojne zasluge", sahranjen je u selu Mala Obarska, opština Bijeljina.

Lazo će za uvjek biti upamćen kod svih koji su ga poznavali, po svojim nadljudskim osobinama! Na svom ratnom putu se istakao kao komandir čete u "Hotonjskog bataljona". Lazo je kao komandir te jedinice, svojim mudrim taktičkim potezima, uspio je da osvoji 300 metara prostora po dubini, ispred svoje linije, bez artiljerije i borbenih dejstava, što je u to vrijeme bio nezamisliv i ogroman uspjeh. Njegov uspjeh je bio zabilježen 23. marta '93. godine u ratnom biltenu "Naš glas", koji je izlazio u Srpskoj opštini Vogošća.

Komanda Vogošćanske brigade, uvidjevši njegov potencijal, dovela ga je u Operativni centar Brigade. Krajem oktobra '93 ukazano mu je povjerenje i bio je postavljen na mjesto komandanta Jošaničkog bataljona. Zbog svojih kvaliteta i velikih potreba da se iskoristi njegovo znanje, ponovo je vraćen u O. C. Vogošćanske brigade, a formiranjem 3. sarajevske brigade, zbog svoje stučnosti ostaje do pred sami kraj rata u toj jedinici. Nakon pada velikog dijela linije Semizovačkog bataljona, postavljen je na mjesto komandata tog bataljona, kao jedina nada da se spasi odbrana Vogošće! Nadljudskim naporima, koji su samo njemu bili svojstveni, sa vojnički razbijenim bataljonom, uspio je da stabilizuje liniju odbrane i povrati izgubljene teritorije.

Danas, mogu slobodno da kažem da je Lazo bio jedini čovjek u 3. sarajevskoj brigadi, koji je htjeo u onim trenucima da se prihvati te teške obaveze! Uspješno je preuzeo Bataljon i sve postavljene zadatke obavio. Pun samopouzdanja, juna '95. prihvatio se odbrane Semizovca i to prenio i na svoje saborce! Zahvaljujući Lazinim taktikama Semizovački bataljon se herojski borio i odbranio svoje teritorije, a samim time spasio srpski narod od krvoprolića koje mu je tada prijetilo

Dali smo to zaslužili?
Nakon obavljene sahrane, na kojoj se iz BORS-a niko nije pojavio, otišao sam u njihove prostorije. Bio sam razočaran što se niko nije pojavio, pa sam ih pitao zašto nisu prisustvovali na pogrebu. Nakon što sam prošao kroz mnogobrojne kancelarije, prepune mladih djevojaka, uspio sam da nađem nekoga sa kim sam mogao da razgovaram na tu temu. Taj čovjek mi je rekao da oni nisu znali za smrt odlikovanig ratnog oficira i da im je žao što im to niko nije javio, uz obrazloženje da bi spreimilu prigodan govor i počasnu paljbu, kao zaslužnom heroju Republike Srpske.

Čovjek bi mogao i povjerovati u ovu lažnu priču, ali još u toku mog prisustva hodajući kroz mnogobrojne kancelarije, napravili su riješenje o ukidanju boračkog dodatka. Kroz razgovor sa njima došao sam do zaključka da su znali za smrt srpskog oficira. Iskoristili su moj dolazak, registrovali Lazinu smrt, napravili riješenje o ukidanju boračkog dodatka, koje je stiglo da se uruči Lazinoj porodici još za vrijeme mog kratkog boravka u Bosni.

U prostorijama BORS-a najmanje ima boraca i članova porodica poginulih boraca, pa je moje mišljenje da tu organizaciju zbog zloupotrebe pod hitno treba ukinuti!
Idi na stranu - |listaj dalje|