fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

prepiska - 92491 - 26.02.2015 : Zlatan Delić Sarajevo - best (2)

Safet Gagula: Od logora do logora


Što se ove Gaguline knjige tiče, možda i dođem do nje. Nije loše u ovakvim knjigama prenijeti nešto i od predratne atmosfere, jer sam primjetio da ljudi iz bivše Jugoslavije često pitaju kako je u zemlji Bijelog Dugmeta, Indeksa, Zdravka Čolića, Kemala Montena, Crvene Jabuke itd. u kojoj su se pisale ljubavne balade i tolerancija bila nadaleko čuvena mogao dogoditi rat.

Za Silos u Tarčinu sam čuo, ali me to nimalo ne čudi, jer se Silos uklapa u generalnu sliku stradanja manjinskih naroda. Čim domaće sudstvo ne reaguje, nema sreće tu.

Da, i ja sam čuo da je opštinski odbor SDS-a predložio muslimanima u Sokocu da napuste prostor opštine, i da su se mnogi spasili upravo zbog toga. Nešto slično je urađeno i u Trebinju, i kamo sreće da je tako urađeno u svim slučajevima. Naravno, ko je SDS ili bilo koja partija da nekoga "humano iseljava" sa kućnog praga, ali iz ove perspektive, sve ispada još ponajbolje.

Nisam siguran dokle će nas neizvođenje zločinaca pred lice pravde dovesti, ali svakako da ne podržavam da nečije dijete, unuk, supruga, baba, deda ili neko treći strada zato što je on ili neko njegov počinio zločin u nekom ratu. Tako i u slučaju Nevoseoca. Ispada da se krivica nasljeđuje sa koljena na koljeno. Na taj način se zameće vrzino kolo nasilja, osvete i kontra-osvete kojoj nema kraja. Velika nesreća ovog našeg rata 1992-95 je ogromna gorčina, mržnja i bijes koji su ostali kao posljedica nekažnjavanja zločina.

Otvarati sad priču o tzv. NDH, upadu ustaša Crne Legije, Jure Francetića u istočnu Bosnu će nas odvesti daleko. Da su činjeni zločini nad Srbima to je nepobitna činjenica, to su i Nijemci sankcionisali hapšenjem Francetića, ali nisu ni Srbi niti četničke formacije sjedile skrštenih ruku, tako je i mnogo muslimana stradalo, a stradalo bi ih još i mnogo više da nisu uglavnom pobjegli za Sarajevo uz asistenciju upravo ustaša Crne Legije.

Činjenica da ti sada živiš na srpskom Sokocu i da je Romanija srpska planina govori dovoljno o tome ko je izvukao deblji kraj i kakav je odnos snaga u konačnici bio tj. ko je bio žešćI.

Naravno da mi je žao Malenice i tvojih Tomića, i vjerujem ti da su žrtve zločina, mada mi dopusti da izrazim sumnju da su se Malenica i brat sami obračunali sa dotičnim Osmanom, jer mi čitava situacija izgleda kao kolektivni obračun srpskih seljaka sa Osmanom uz prebacivanje krivice na djecu da se umanji šteta u slučaju sankcija vlasti. Ne bi to bio izniman slučaj.

Isto tako na drugoj strani imaš npr. moju baku koja je iz rogatičkog kraja i kojoj su četnici 1942. zaklali trogodišnju curicu moju nesuđenu tetku, jer nisu nikog drugog zatekli u kući, a nije je smjela povesti sa sobom da je plakanjem ne oda. Malom sinu od 7 godina su ispalili metak u glavu, ali je preživio i čitav život je nosio dvije rupe na glavi, ulaznu i izlaznu. Ona je spavala u voćnjaku po drveću, pa je izbjegla smrt, ali morala je iz voćnjaka da gleda tu dramu sa njenom djecom. Šta to za majku znaći, a odmah je pala u nesvijest, možeš zamisliti...

I poslije svega toga je izašla pred Juru Francetića koji je na konju uz pratnju ujahao u njeno dvorište da se odmori, i spasila komšinicu srpske nacionalnosti i njenu sitnu djecu od silovanja i klanja, iako joj je ona u vrijeme gladi uzela krave iz štale da ih "prićuva" i nije se puno trzala da je zaštiti od ćetnika. Ona se nikada nije vratila u Rogaticu, jer je u opštini Rogatica na visokom mjestu radio jedan od tih koji su joj to napravili, i koji je 1944 kokardu zamijenio petokrakom. Ona nažalost nije imala mogućnost da izravna raćune kao Malenica, pa ćak ni pred sudom.

Malo ima koja porodica i vaša ni naša da nije pretrpila gubitke u nekom od ratova. Sad je samo pitanje, jesmo li išta naućili i da li ćemo promijenti ploću i poćeti se ponašati kao normalni ljudi.
Idi na stranu - |listaj dalje|