fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

republika_srpska - 92079 - 08.01.2015 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (4)

Srećan ti rođendan Republiko Srpska!


Objavljeno: 8. januar 2015

23 godine bastion si srpstva, srećan ti rođendan Republiko Srpska!

Republika Srpska 9. januara obeležava Dan Republike Srpske i 23 godine od svog osnivanja. U isto vreme se obeležava i krsna slava Republike Srpske - Sveti arhiđakon Stefan.

Tokom političke krize nakon nasilnog otcepljenja Hrvatske i Slovenije od Jugoslavije, 25. juna 1991. godine i istih planova muslimana, Srbi su stvorili posebnu skupštinu 24. oktobra pod nazivom "Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini". Dana 21. novembra 1991. godine skupština je objavila da sve opštine, mesne zajednice i naseljena mesta gde je više od 50% stanovnika glasalo da SR Bosna i Hercegovina ostane u Jugoslaviji, postaju delom "srpskih autonomnih teritorija".

Dana 9. januara 1992. godine u Sarajevu, ova skupština je proglasila "Republiku Srpsku Bosnu i Hercegovinu" , dok je 28. februara donet Ustav Republike Srpske Bosne i Hercegovine.

Tokom sednice Skupštine 12. maja 1992. Radovan Karadžić je objavio šest "strateških ciljeva" srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, a to su bili: državno razgraničenje od druge dve nacionalne zajednice, koridor između Semberije i Krajine, uspostavljanje koridora u dolini reke Drine, odnosno eliminisanje Drine kao granice između Srba, uspostavljanje granice na reci Uni i reci Neretvi, podela grada Sarajeva na srpski i muslimanski deo i uspostavljanje u svakom od ova dva dela efektivne državne vlasti te konstitutivne države, izlaz Srpske Republike Bosne i Hercegovine na more. Tokom iste sednice, skupština Srba je uspostavila Vojsku Republike Srpske (VRS) i izabrala Ratka Mladića da bude zapovednik drugog vojnog distrikta Jugoslovenske armije.

Pred kraj maja 1992. godine i povlačenja jugoslovenskih snaga sa prostora bivše SR Bosne i Hercegovine, drugi vojni distrikt je postao glavni štab vojske Republike Srpske. 12. avgusta 1992. godine naziv Srpska Republika Bosna i Hercegovina je promenjen u Republika Srpska.

I NATO je rušio

Rat u Bosni i Hercegovini je trajao od 1992. do 1995. godine. Dana 30. avgusta 1995. godine NATO pakt pokreće bombardovanje Republike Srpske ("Operacija Namerna sila"). Međutim, preživela je Republika Srpska i napade ustaša i islamista, i bombe NATO. Iako nisu svi ciljevi zacrtani na Skupštini 12. maja 1992. godine ispunjeni, Srbi su dobili svoju državu zapadno od Drine.

Rat je okončan potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, 21. novembra 1995. godine. Republika Srpska je međunarodno priznata kao jedan od dva entiteta koji čine Bosnu i Hercegovinu (drugi entitet je Federacija Bosne i Hercegovine). Republika Srpska obuhvata 49% teritorije Bosne i Hercegovine, a Federacija Bosne i Hercegovine 51%.

Dan Republike Srpske

Kao Dan Republike uzet je datum kada je Skupština proglasila osnivanje Republike Srpske 1992. godine. To je neradan dan u Republici Srpskoj i on se obeležava brojnim svečanim i kulturnim manifestacijama.

Na Dan Republike Srpske, Srbi sa te strane Drine sećaju se i žrtava otadžbinskog rata, polažu se venci i služe liturgije za junake poginule za Republiku Srpsku.

I ovaj Dan Republike Srpske, dvojica vodećih političkih ličnosti tokom njenog osnivanja i odbrane, predsednik Radovan Karadžić i general Ratko Mladić provode u Haškom pritovoru pod optužbom za navodne zločine.

Postupke protiv njih dvojice, mnogi pravni stručnjaci i analitičari tumače kao pokušaj međunarodne zajednice da se Republika Srpska kriminalizuje i pokaže kao "zločinačka tvorevina" a sve sa ciljem njenog ukidanja.

Uprkos svim ratnim i kasnijim iskušenjim kroz koje je prolazila Republika Srpska, ona ostaje tvrđava srpskog naroda i najveći njegov uspeh u odbrambenim ratovima devedesetih.

Svim građanima Republike Srpske želimo dobro zdravlje i sreću, dalje jačanje institucija Republike Srpske i skoro ujedinjenje sa Srbijom.

Redakcija "Pravda"
Idi na stranu - |listaj dalje|