fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_1992 - 92025 - 04.01.2015 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (3)

Svrake početak rata


Nije Bitno,

Drago mi je da si se ponovo javio i napisao svoje viđenje tih nemilih događaja! Ovaj puta sa mnogo objektivnijim tekstom, jer u njemu nikoga ne okrivljuješ, pa svako ko čita tvoj tekst može da donosi svoje zaključke. Čitajući tvoj prvi tekst o Svrakama, bio sam razočaran, jer se u njemo previše okrivljivala jedna strana, srpska! Zbog toga sam ti i postavio ona pitanja da vidim kako si ti sve to doživio. Iako je moglo još toga da se napiše, u svakom slučaju, hvala ti za ovaj tekst.

Ja bi sad prokomentarisao tvoje tekstove, nadam se da se ne ljutiš zbog toga!

Od ovih koje si nabrojao da se vode kao nestali, možda sam jedino Idriza poznavao, ako je to taj na kojeg mislim! Išao je u SŠC "Đuro Pucar-Stari u Vogošći, imao je tamno smeđu, valovitu, više čićkavu kosu, bio je činimi se 63 godište, visok oko 183 cm. Bio je veoma dobar momak! Veoma mi je žao svih ljudi koje si nabrojao da se vode kao nestali! Još mi ih je žalije ako su igubili živote zbog "jebenog" kioska! Iako sam sa Mirsom bio u dobrim odnosima tada, kao i danas, smatram da je Mirso napravio krivično djelo samoinicijativno organizujući i uzimajući taj kiosk. Sa Mirsom nikad nisam pričao na tu temu, a mislim da je i on svjestan da je to bila velika greška!

Jasno mi je da svako ima svog krivca za taj rat, ali smo svi mi podjednako krivi podržavajući svoje ratnohuškačke vođe! Međutim, moje mišljenje je da je u to vrijeme, kao što je i danas, anti-srpska euforija SDA napravila velike probleme, tako što je odobravala svaku akciju koja je bila usmjerena protiv Srba. Iako je sve to bilo protivzakonito, vlast nije pokretala nikakve krivične prijave protiv počinilaca. U to vrijeme veliki broj Srba nije podržavao Karađića i njegovu politiku, i ja sam tada bio jedan od njih, ali zbog islamske politike koju je vodio Alija Izmetbegović, Srbi iz Bosne su odlučili da se suprostavimo toj njegovoj ideologiji!

Da ne trunim o tome, nego da se vratim ovoj našoj temi.

U prvom tekstu si napisao da je sva artiljerija sručila na vas i da je to trajalo od 01-04 maja. Znajući da je u toj, nazovim je borbi poginuo sam Šaćko Fejzić i to nesretnim slučajem zainteresovalo me kako to da je samo on poginuo u borbi od četri dana, ali eto na moje pitanje koliko vas je poginulo, napisao si iskreno sa opisom njegove pogibije i priznanjem da je to bilo samo zastrašivanje. Vjerovatno ti u toj borbi nije tako izgledalo, ali ti je ratno iskustvo otvorilo oči, pa ti je jasno šta bi se desilo da je srpska vojska stvarno krenula iz svih raspoloživih srestava! Hvala dragom Bogu pa se nije krenulo tako na to selo!

Što se tiče zarobljavanja i predaje oružja ja nisam bio u toku, pa je ono što ja znam samo ono "rekla-kazala". Ali ono što ja znam, a ti možda ne znaš, jeste da su, nakon što su saslušani svi bili pušteni kući. Ako se ne varam tada nisu bili pušteni milicioneri Čutura i da li je bio i Edib Spahić, a za koje se već u Vogošći pričalo i znalo da su patrolirajući sa milicijskim kolima razvozili i naoružavali milicijska sela u okolini Vogošće.

Neki su se nakon puštanja na slobodu odlučili da napuste teritoriju opštine Vogošća i tako izbjegnu ponovno hapšenje. Da su bili skoro svi pušteni kući pa ponovo uhapšeni to ti tvrdim, da je bilo tako, jer da nije tako, Hiko milicioner ne bi uspio pobjeći, nego bi bio u zatvoru zajedno sa rođakom Mirsom Prutinom. Nakon ponovnog hapšenja nisu bili zatvoreni u kasarnu, nego su ih smjestili Krivoglavce u vulkanizerskoj radnji koja je bila u vlasništvu nekog Albanca, a on je pred izbijanje sukoba morao da pobjegne iz tog sela. Tamo sam obišao Mirsu i tada sam vidio unutra sve Svračane koji su bili zatvoreni, jer su bili svi zajedno u toj velikoj garaži. Dok sam bio u upravno zgradi zatvora "Sonji" bio sam zatvoren zajedno u ćeliji sa Safetom Ribićem iz Vogošće!

Pošto sam bio dobar prijatelj sa Safetovim bratom Aziz Ribić-Zizetom, bilo mi je veoma teško da vidim da mu je brat zatvoren. Međutim sva sreća, nakon njegovog saslušanja bio je pušten i na njegov zahtjev dobio je dozvolu od srpskih vlasti da napusti teritoriju Vogošće. Koliko znam on je zahvaljujući svojoj supruzi učiteljici Slavici koja je Slovenka, otišao u Sloveniju, gdeje i danas žive!

Iznenadio si me sa ovim da ste zaustavljali Ćetkoviće na ulazu u Svrake! Koliko ja znam Ćetkovići su bili iz Svraka, pa mi je nelogično da je neko iz Svraka zaustavljao svoje komšije i tražio im dokumente!

Kod nas u Vogošći se dogodio jedan takav apsurdan slučaj. Sima Hipik je zaustavi Nurko Zajku kod svoje zgrade, sa puškom o ramenu rekao mu "Zajko daj ličnu kartu". Zajko je bio moj prijatelj i to mi je ispričao. Tada mi je rekao da ga je to jako pogodilo, a kako i ne bi. Iskreno rečeno, Zajko je do tada bio velika faca, ne samo u Vogošći, nego i šire, a Sima Hipik je u njegovom društvu bio zaštićen i osjećao se sigurnim, bez obzira koji su tipovi bili oko njih. Međutim, Sima Hipik nije imao neku ljudsku vrijednost nikada u svom životu, pa umjesto da pokaže zahvalnost i poštovanje prema Zajki, on mu je pokazao da mu je rat pomogo da i on postane neko ko se "za nešto pita"!

Takvi ljudi, poput Sime Hipika su bili opasni, samo dok nisu svi uzeli oružje, a onda su se po običaju sakrivali i nigdje nisu bili gdje se ginulo. Ali ako treba da zaprijete nekome ko se ne može odbraniti, bili su među prvima!
Idi na stranu - |listaj dalje|