fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poturice - 91961 - 28.12.2014 : Bayram Ertugral Turska - best (3)

Knjiga Saliha Selimovića


Poštovani drugovi!

Kako se mogu dobiti radovi Saliha Selimovića.
Pozdrav!Salih Selimović (rođen 25. oktobra 1944. u Tešnju, Bosna i Hercegovina), je profesor, istoričar i publicista iz Sjenice. Poznat je po svojim istraživanjima u oblastima istorije islamizacije jugoslovenskih prostora, demografiji i migracijama stanovništva. Dobitnik je Vukove nagrade za 2013. godinu.

Salih je rođen 25. oktobra 1944. godine u Tešnju, tada samoproglašenoj Narodnoj Federativnoj Jugoslaviji, danas delu Bosne i Hercegovine. Osnovnu školu i ginaziju završio je u rodnom Tešnju, a fakultetske studije na Sarajevskom univerzitetu. Nakon završenih studija u Sarajevu, radio je kao nastavnik istorije u Kladnici kod Sjenice, zatim u Samoupravnoj interesnoj zajednici za osnovno obrazovanje u Sjenici, te bio direktor Osnovnim školama u selima Godijevo i Sušica kod Bijelog Polja.

Istorijom kao naukom, Salih se počeo baviti odmah po završetku studija, a kako navodi sam Selimović, oblast njegovog posebnog interesovanja je poreklo porodica i islamizacija, kao i demografski i migracioni procesi na Sjeničko-pešterskoj visoravni i u celoj Staroj Raškoj ili Raškoj oblasti.

Selimović je aktivni učesnik mnogih naučnih skupova i stalni saradnik više naučnih zbornika i revija. Do sada je objavio šest knjiga i preko 70 naučnih radova, koji su publikovani u naučnim zbornicima istorijskih muzeja i arhiva u Srbiji i Crnoj Gori. Autor je studija "Sjenica" i "Kladnica" i jedan od autora antropogeografske studije "Sjenički kraj". Njegova poslednja knjiga "Prilozi poreklu, islamizaciji, migracionim i demografskim procesima u Raškoj oblasti", je od stručne javnosti ocenjena kao izuzetan istoriografski dragulj.

Selimović je nagrađivan više puta za naučne oblasti kojima se bavi, a između ostalog dobitnik je i Vukove nagrade za 2013. godinu.

Idi na stranu - |listaj dalje|