fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_1992 - 91959 - 28.12.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (3)

Svrake - početak rata


Izgleda da na sajtu nema nikoga ko bi mogao da se javi, a ko je direktno učestvovao u akciji "Svrake", pa ću ja da dodam nešto malo čega mogu da se sjetim iz tog vremena.

Ne mogu da se sjetim tačnog datuma te akcije u Svrakama, ali čini mi se da je to bilo pred sami kraj aprila '92 godine. U toj akciji koliko se sjećam, iznad sela Svrake nadletio je i jedan vojni avion, Galeb. Kako su Svrake bile u jednom totalnom okruženju od okolnih srpskih sela, oni nisu imali mogućnosti da se povuku iz njega. Avion koji je u niskom letu nadletio iznad naselja, je puno uticao da se oni predaju i tako sebe spase od velikih žrtava koje su im tada prijetile.

Tom prilikom, dok su se muslimanske snage predavale srpskoj vojsci, predale su tek poneku pušku ručne prizvodnje. Te puške su bile bezvredne jer su to bile jednometke koje su ilegalno pravili njihovi alatničari i bravari po pogonima UNIS-ove fabrike u Vogošći. Sa takvim oružjem nisu imali veliku šansu da se u eventualnoj borbi odbrane od Srba, pa su ih smišljeno predavali našim snagama.

Tada se pričalo da je pokojni Špiro dobio spisak, u kojem je pisalo tačno po imenima, ko, koju pušku ima i njen serijski broj. Kada je Špiro predočio taj spisak zarobljenicima, počeli su da govore gdje su sakrili svoje ostalo oružje.

U pretresu sela nađeno je puna dva TAM-a naoružanja. Svi su bili iznenađeni pa i cijela Vogošća je bila u nevjerici da tako malo selo ima toliku količinu oružja. Pored velikog broja pušaka, nađena su i dva minobacaća 82 mm, za koje je njihov vlasnik tvrdio da ih je navodno kupio još daleke '87. godine, dok još nije bilo nikavih izgleda da će se Jugoslavija raspasti a kamo li da će doći do građanskog rati u BiH.

Kada je akcija završena kroz Vogošću se širila vijest o tome šta je sve nađeno u Svrakama prilikom pretresa. Tada sam sa svojim, tadašnjim velikim prijateljom Feđom, komentarisao o tim minobacačima i čudio se da je to oruđe neko tada mogao imao u privatnom posjedu. Feđa nije bio uopšte iznenađen takvom informacijom, nego mi je hladno odgovorio, kao da je to sasvim normalno:

 • "Pa šta, imao čovjek pare i kupio sebi!"

  Izgleda da su takve stvari za muslimane bile sasvim normalne, sve što su oni radili bilo je sasvim razumljivo, a šta god su Srbi radili je bio terorizam!

  Siguran sam da je kojim slučajem tada neki Srbin posjedovao ilegalno takvo nešto, ta vijest bi se razmatrala u "Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih Nacija"!

  Kada je akcije bila završena, zarobljeni Svračani su bili saslušani, i svi su bili pušteni svojim kućama. Takav potez srpskih vlasti u Vogošći je bio pozitivno prihvaćen od svih građana Vogošće, kao veliki znak povjerenja i nade za toleranciju. U to vrijeme muslimanske snage u Sarajevu zatvarali SDS-ove političare, kao i članove i simpatizere te stranke, pod izgovorom da je SDS teroristička i četniča stranka. Mnoge nevine Srbe su lažno okrivljivali da su snajperisti, vodajući ih po ulicama Sarajeva da ih prolaznici pljuju i vrijeđaju. Tada su srpske snage u Vogošći odlučile da se svi Svračani koje su pušteni na slobodu ponovo uhapse, radi moguće razmjene za srpske zatvorenike u Sarajevu.

  To je, čega se ja sjećam iz tog vremena.

  RE: Svrake - početak rata  Pravi,

  akcija na Svrake se desila 4. maja 1992. godine. Ja sam se te večeri vraćao sa Nišića, i nedaleko od kafane "Ranč" smo naišli na neke "sumnjive tipove" na putu. Jedan kapetan, sa kojim sam bio i ja, zaustavio je auto i legitimisao tu trojicu "civila" na putu. Ispostavilo se da se jedan od njih prezivao Kerla i imao je ličnu kartu izdatu na Sokocu. Oni su nam rekli da idu u Olovo, i da su iz Svraka, čiji su mještani tog dana položili oružje. Nakon toga, oni su produžili u pravcu Crne Rijeke a mi u pravcu Srednjeg.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|