fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_zvornik - 91937 - 27.12.2014 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (5)

Muslimani u BiH zakivali žive Srbe na drveće


Potresno ostvarenje u produkciji RTB koje je nedavno postavljeno na Jutjub mučno je svedočanstvo o zločinima koje je muslimanska vojska počinila u noći između 5. i 6. novembra 1992. u selu Kamenica...

"Selo Kamenica... Leva obala Drine, opština Zvornik. Od sela ostalo samo ime, od ljudi niko". Ovim rečima uz apokaliptične slike do temelja spaljenih kuća počinje dokumentarni film "Više od zločina" autora Miloša Markovića.

Potresno 18-minutno ostvarenje u produkciji Radio televizije Beograd koje je nedavno postavljeno na Jutjub mučno je svedočanstvo o zločinima koje je muslimanska vojska počinila u noći između 5. i 6. novembra 1992. godine u selu Kamenica.

Celokupno zateknuto stanovništvo zverski je pobijeno. Srbi su klani noževima i sekirama, zakivani za drveće, davljeni žicom...

 • Sekira je poštedela drveće, ali ne i ljude - kaže autor na jednom mestu na čije reči se veštom rukom montažera nadovezuju potresne ispovesti žena, majki, braće koji tragaju za svojim najmilijima.

 • Našli smo sedam glava - priča u filmu jedan od žitelja sela.

 • Ovo je moj brat. Prepoznao sam ga po džemperu. Vidite kako su ga vezali ularom - pruža neimenovani sagovornik ruke ka kameri pokazujuči kanap koji je upravo skinuo s raspadnutog leša.

  Za nedelju dana pronađeno je šest mučilišta sa 38 žrtava. Njih 109 nestalo je kobne novembarske noćI.

  Na osnovu izveštaja patologa (među kojima prepoznajemo kasnijeg ministra zdravlja dr Zorana Stankovića) saznajemo na koji su način mučene žrtve vezivanjem lancima. Najmlađi pronađeni tek je počeo život. Imao je svega 19 godina.

 • Tražim oca. Došla sam s tetkom - jedva izgovara jedna devojčica.

 • Pričali su mi da su ih pekli na ražnju. Čulo se dok su jaukali! - u sledećoj sceni zamuckuje žena odevena od glave do pete u crninu pre nego što se onesvestila.

  U pozadini se čuje jadikovka, zapomaganje za najmilijima. Većina nikada neće biti pronađena. Kadar s poređanim sanducima nagoveštava opelo, kojim se stravično svedočanstvo Miloša Markovića, o zverskim dešavanjima početkom devedesetih završava.

  Potresan film možete u celosti pogledati ovde:

 • Idi na stranu - |listaj dalje|