fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

dejton - 91813 - 14.12.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Proteklo 19 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma


Dejtonski sporazum je zaustavio rat, riješio mnoge nesporazume, svi njeni narodi su prihvatili samostalnu cjelovitu državu BiH sa novim društvenim uređenjem. Zašto onda ovaj datum nije državni praznik, koji je donio mir i olakšanje svim narodima na tom prostoru? Borba muslimana za islamizacijom BiH ne dozvoljava ovaj praznik jer ih sprečava u njihovim krajnjim ciljevima!

Srna - 14. 12. 2014 11:31
Proteklo 19 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma

SARAJEVO - Na današnji dan prije 19 godina u Parizu je i zvanično potpisan Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski sporazum, čime je okončan građanski rat u BiH.

Sporazum su, u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, potpisali nekedašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman, te Alija Izetbegović iz BiH.

Jedan od najosnovnijih principa na kojima je Dejtonski sporazum bio zasnovan bila je podjela BiH po ključu 51 odsto teritorije Federaciji BiH i 49 odsto Republici Srpskoj koji je usaglasila kontakt grupa.

Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN, Završnom helsinškom aktu i drugim dokumentima OEBS-a, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rješavanje nesporazuma na miroljubiv način.

Dejtonski sporazum je postignut u vazduhoplovnoj bazi Rajt Paterson kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo.

Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. Glavni učesnici su bili Milošević, Izetbegović i Tuđman, američki posrednik Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum bio je kulminacija "šatl diplomatije" koju je otpočeo Holbruk sa svojim timom pod pokroviteljstvom SAD.

"Šatl" se sastojao od posredničke diplomatije između zaraćenih strana. Jednostavnije gledano, kontakt grupa šatl diplomatije igrala je ulogu kurira i moderatora koji su prosljeđivali i moderirali zahtjeve zaraćenih strana.

Mnoge osnove i preduslovi Dejtonskog sporazuma započeli su zapravo "šatl diplomatijom" još godinu dana prije završne konferencije.
Idi na stranu - |listaj dalje|