fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bosna_danas - 91794 - 11.12.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (4)

RE: Došlo vrijeme da spaljujete iluzije


Jasno je meni da bi ti ovde pokušavao pisati o Dodiku i njegovoj stranci, ali to ja neću sa tobom da raspravljam! Nismo ti i ja u toj državi da vodimo brigu ko tamo vlada! Neka narod koji živi u Republici Srpskoj sam sebi bira one koje misli da će ih voditi pravim putem!

Ja želim da kažem šta je po mom mišljenju najveći problem u Bosni, zbog kojeg nema napretka, a problem ja upravo vidim, u davnoj prošlosti, koja je danas temelj muslimanske političke elite! Kod tebe je ista stvar, hajde da pričamo o četnicima, a da ne pričamo o agama, begovima i kmetovima!

Što se tiče stare istorije, ne treba biti puno pametan pa logičnim putem shvatiti kako se islamska vjera širila po tim prostorima. Već sam pisao u prethodnim mojim tekstovima, da vama ni Alah ne bi moga dokazati šta je bilo, ako to vama danas ne odgovara, pa tako vidim i po tvom komentaru da je i kod tebe ta ideologija na snazi! Vaša današnja istorija koju zagovarju vaše vođe, sastavljena je iz različitih vremena, i to ne cjelovita, nego vađena iz konteksta, samo ono što vam u ovom trenutku odgovara. Tako ste uzeli za vas najpovoljniji dio istorije iz Turske, iz Austro-ugarske i na kraju, najviše iz SFRJ, u kojoj ste dobili naciju, na osnovu koje pokušavate uzeti tuđi jezik i tuđu zemlju da bi njome vladali.

Tvrdiš da je prije Francuske revolucije 1789. pričati o modernom nacionalnom identitetu, bilo gdje pa i ovdje, neozbiljno. Ako je nacionalno pitanje rješavano u 18. i 19. vijeku, zašto tada onda niste dobili svoj nacionalni identitet, ukoliko ste vi u tom periodu vladali Bosnom? Neko vam to nije dao, vjerovatno zbog toga što tada svog "nacionalnog identiteta" niste ni imali jer ste vjerovali u ono što jeste - da ste vi Srbi islamske vjeroispovjesti!

Po pitanju Islama, potpuno se slažem da je bio određen izbor, na osnovu kojeg se stvarao Islam na tim prostorima. Možda vaši pradjedovi zbog sramote koja ih je vjekovima pritiskala, nisu prenosili sa koljena na koljeno svojim unucima, šta se dešavalo u ta davna vremena, ali su zato pravoslavni Srbi ponosno govorili svojim unucima, šta su sve izdržali i kroz šta su sve prolazili, dok ste vi vladali Bosnom!

Pa da krenem redom, evo do kakvog je zaključka moja logika došla!Selektiranje islamskog stanovništa se vršilo tako što su uzimani samo oni za koje se pretpostavljalo da se ne mogu više nikada vratiti na staru vjeru. Pretpostavka je da su se pojedine imućnije porodice dogovarale da neki od braće pređe na Islam kako bi zaštitio svoju bližu rodbinu od "zulumčara" koji su vladali Bosnom. Tako je Turska stvarala vladajuću strukturu u Bosni, jer im je bilo lakše vladati pomoću domaćeg stanovništva nego slati svoju vojsku iz Turske.

Svi znamo da je Turska vojska bila sastavljena od janičara i to ni vi ne možete pobiti! Dakle, janičari su postali tako što su Srbi davali "Danak u krvi"!

Jedan dio Janičara je nakon vojne službe ostajao u Bosni, dobijali neke trgovačke radnjice u gradovima ili komad zemlje, zavisno kako je ko zamišljao stvarati svoj dom i podizati porodicu. Pretežno su se opredjeljivali na trgovačke radnje, a to dokazuje da je 1992. godine, 62% Bosne po katastarskim knjigama bilo vlasništvo pravoslavnih Srba.

Ako je Turska svake godine nasilno uzimala, pretpostavljam, 300 srpskih dječaka, nakon pesto godina od njih je nastalo 150 hiljada muslimana. Svi su oni stvorili svoje porodice. Naravno, za to vrijeme se i umiralo. Pošto je natalitet u to vrijeme bio visok, jer se imalo mnogo više djece nego danas, dolazi se do zaključka da je muslimansko stanovništvo u Bosni dostiglo brojku od 600 hiljada.

Tu moju pretpostavku potvrđuje popis stanovništva u Bosni pod Astro-ugarskom, koji je ovako zabilježen:

Izvod iz popisa stanovništva BiH 1910. godine
VjeroispovjestBrojUdio
Srpski pravoslavci825.41843.49%
Muhamedanci612.13732.25%
Rimokatolici434.06122.87%
Židovi11.8680.62%
Ostali14.5600.77%


Po ovome može da se zaključi da je Bosna u to vrijeme bila pretežno srpska zemlja. Međutim, muslimani su planski radili na natalitetu u Bosni, pa su se skoro učetvorostručili za zadnjih sto godina. Srbi su se suprostavljali okupatorima pa su masovno ginuli u svim ratovima, što je uticalo da je broj muslimanskog stanovništva znatno premašio srpsku populaciju u BiH. Taj isti program muslimana u Bosni je prenešen na Kosovo, koji je drastično promjenio nacionalnu strukturu u korist Albanaca.

Što se tiče drugih država na Balkanu, pa i Austrougarske, oni su nakon pada Turske imperije, protjerali muslimansko stanovništvo kao okupatora sa svojih prostora. Zbog toga danas izgleda da je Balkan nasaljen pretežno hrišćanskim stanovništvom.

Tačno je da svijet gleda na BiH kao jednu državu, a da je ona unutar zajednica dva entiteta plus Brčko distrikt i da je to naš unutrašnji problem. Na nama je da se dogovorimo kako ćemo i sa kojim interesom nastupati ka svijetu. Međutim, tačno je i to da se mi još uvjek nismo dogovorili da živimo po Detonskom sporazumu koji je potpisan kao garant mira na tim prostorima, zahvaljuči FBiH (čitaj muslimanima), pa tek onda treba da dogovorimo strukture za vanjsku politiku BiH. Iako smo jedna država, svaki političar iz FBiH (čitaj musliman) koji je prestavljao BiH izvan njenih granica nije prestavljao cjelokupan narod nego samo svoj iz kojeg potiče. Dejtonski sporazum je dobar za srpski narod u BiH i oni će prihvatiti da žive po tom sporazumu, ali ga muslimani ne priznaju niti poštuju, niti ga slave, kao što bi trebali svi narodi da ga slave, i to kao veliki praznik.

Ti kažeš, citiram:

 • "Logika srpske politike je bila - da mi zadržimo teritoriju, muslimani će zbog zajedničke BiH pristati na podjelu, pa ćemo mi poslije na vrata. Tako nije bilo, jer je Bošnjaka masa, država opstala, Zapad neće Rusiju i osamostaljenje RS-a, i sada kad Srbi treba da progutaju gorku pilulu i formiraju zajedničke institucije nastala je frka sa Dodikom već 8 godina. Sa velikim silama se ne može poigravati, danas ovako, sutra onako."

  Ovo što ti gore navodiš, to je samo vaša pusta želja jer mi i dalje imamo svoju teritoriju, doduše znatno manju nego što nam je po knjigama pripadalo!

  Sad ja tebe da pitam, otkud ti ideja da se Srbi kaju zbog potisanog "Dejonskog sporazuma", kad je to praznik u Republici Srpskoj? Zašto ga muslimani ne prihvate kao takvog ako znamo da je na osnovu njega zaustavljeno krvoproliće u BiH?

  Niko od Srba ne traži da treba da progutaju gorku pilulu i da prihvatimo vaša pravila igre. Od nas se traži da se dogovorimo, a pošto vi stalno očekujete da će velike sile da nas "demokratski" prisile na vaša pravila, mi se još uvjek nismo dogovorili. Kako vrijeme odmiče vi ste na večem gubitku nego Srbi.

  Koliko se ja sjećam, kada se '95. godine Alija Izmetbegović vrati iz Dejtona, on je rekao: "Ovo je sve što smo ratom mogli dobiti, sad nam predstoji politička borba za cjelovitu BIH!" Tada je prvi puta bilo jasno da je je Alija ono što je dogovorio i održao obećanje, tako da je jasno ko se igrao sa velikim silama i do podne govorio hoću, od podne neću, prihvatiti dogovoreni mir!

  Vaša borba za cjelu BiH nikada nije stala, ovo što ti radiš, je borba koju je Alija '95. godine tražio od vas!

  Ko se kome inati može da se vidi iz vaše šuplje politike (čitaj Bakirove), koja samo ratom može da se završi! Vrijeme radi za nas, to ćeš i ti viditi jednog dana!

  Žao mi je što je tako, zato nama treba onaj bahati "Baja" da vam u brk kaže šta misli, očito da sa vama drugačije neće moći da se završi ovaj mirovni proces, nego da vam kažemo "Zbogom".
  Nisi odgovorio ni na jedno moje pitanje u prošlom tekstu, a prešao si na drugu temu, što znači da te istina boli pa ne želiš o njoj da pričaš!
 • Idi na stranu - |listaj dalje|