fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bosna_danas - 91745 - 06.12.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (4)

RE: Došlo vrijeme da spaljujete iluzije


Hazime Orloviću,

Ne znam koliko imaš godina! Ako si mlad onda ti opraštam što pričaš o zadnjih osam godina? Ako si učesnik rata onda ti opasno zamjeram, mogu slobodno da kažem, jednom velikom bezobrazluku koji navodiš u svom tekstu.

Ti znaš da, mediji i svi zvaničnici u BiH imaju obavezu da izgovoraju ime entiteta. Kod naroda u FBiH nije takav slučaj! Mnogi ili velika većina ga zovu srpski ili manji entitet, a Republika Srpska je za njih veoma teška za izgovor. Mislim da ćeš se složiti sa ovom mojom konstataciom, ako imalo razmišljaš svojom glavom!

Nego da se vratim na tvoj tekst koji si napisao.
Ti kažeš:

 • "Za bjedu u BiH dio krivice snose politike sva tri naroda, ali ipak najviše rat u kome su Srbi vodili glavnu riječ, i ovih zadnjih 8 godina gdje srpska nacionalna politika kroz Dodika vodi orkestar. Ne svaljujem krivicu ekskluzivno na Srbe, ali Srbi zbog povlaštene ustavne pozicije imaju najveću moć, pa i najveću odgovornost za stanje. SDS mi je drag, jer ga vodi Bosić koji je intelektualac, a da Baja pjeva svaki dan poljem se širi miris ljiljana ne bi mi pasovao, jer je nabusit i bahat. Ne volim takve ljude."

  Pa vidi Hazime, ja pamtim malo dože od tih osam godina koje ti navodiš!

  Kao prvo, Dodik je došao na vlast zahvaljući strancima koji su u njemu kao socijalisti vidili čovjeka koji će srušiti Republiku Srpsku, prije svega, jer je on nije ni stvorio. Tada su svi iz FBiH vidili svoju političku pobjedu, neostvarenu ratnom taktikom.

  Šta se tada desilo, zašto je Dodik skrenuo sa vašeg kursa? Dodik je vidio šta SDA uz pomoć stranaca smišlja za Republiku Srpsku, suprostavio se tome, pa je danas u muslimanskim krugovima, inače, najvećim nacionalistim u bivšo Jugoslaviji, a danas u BiH, okarakterisli ga većim nacionalistom od samih tvoraca Republike Srpske.

  Kao drugo, muslimanskim političarima i njihovom bezobrazluko upravo treba ovaj bahati baja, koji će u brk da vam kaže, "ma odjebite bitange bezobrazne"!

  Kao treće, ovi koje ti navodiš da voliš, poveli su srpski narod u odbrambeni rat i vladali punih šesnaest godina, imaju veliko odgovornost što je stanje u BiH takvo kakvo jeste!

  Otkud tolika vaša ljubav prema njima danas?

  Očito, onaj isti scenario koji nije upalio sa Dodikom je pripremljen za intelektualca Bosića, i tebi je to jasno pa si ga preko noći "zavolio"!

  Ko je stvorio a ko srušio Jugoslaviju?

  Vidiš, tu se krije jedan veliki problem koji sve vas boli, što je sve bivše Jugoslavije stvorio i oslobodio od ropstva, upravo srpski narod, dok ste vi za to vrijeme služli okupatorima!

  Nadolazeća demokratija koju vi danas pokuašvate ugurati u BiH jedan čovjek jedan glas nije bila poželjna u bivšoj Jugoslavi, jer je polovina stanovništa bila Srbi i kao takvi bi uvjek vladali Jugoslavijom. To je razlog što je srušena iako je u toj državi veoma dobro gledano da bude zastupljen nacionalni ključ.

  Nova BiH nije bila takva! Pobjedom SDA na izborima 1990 godine u BiH su poremećeni svi ključevi koji su davali sigurnost svim nacijama. Gdje god je SDA bila u večini, njihovi glasovi su bili protiv srpskog predloga, i tako ponižavali srpski narod u cjelini, a BiH vodili ka uništenju. SDS, kojeg ti kažeš da voliš, je tada bio bojkotovan na svim nivoima vlasti, iako su bili u koaliciji sa SDA.

  Zašto sam krenuo u rat protiv takve BiH?

  Mogu da kežem da potičem iz komunističke porodice, koja je dala svoj doprinos u stvaranju Jugoslavije. U to vrijeme, nacionalnost i vjera me nisu zanimale! Nisam bio član nijedne političke stranke. Za mene je tada bio najvažniji sport, pa sam zbog toga kao jedini u Vogošći sportske privatne djelatnosti pokušao da razvijem bodi-bilding. Pošto je ta grana sporta zahtjevala određenu lokaciju, podnosio sam zahtjeve u IO Vogošća ili radnim organizacijama, za čiji sam prostor bio zaintersovan.

  Svi moji zahtjevi su bili odbijeni!

  Zašto su bili odbijeni? U opštini su članovi strank SDA uvijek glasali protiv moga zahtjeva, samo zato što sam Srbin! Provjereno istinito!

  U društvenim radnim organizacijama sam bio odbijen jer su svi direktori bili muslimani, nakon izbora postavljeni na te funkcije. Možda ćeš da kažeš da nisu imali potreba da mi izdaju taj prostor. Jesu i javljao sam se upravo na ta mjesta gdje se prostor planira dati pod zakup, prihvatajući sve njihove ponude samo da bih dobio prostor, ali na kraju uvjek bio odbijen iz nekih njihovih neobjašnjivih razloga!

  Sad ti meni kažeš da je BiH htjela da bude u Jugoslaviji! Pa muslimani su gradili naciju sto godina upravo zato jer su vidjeli da tako mogu stvoriti BiH kao svoju državu na osnovu većinskog stanovništva. Danas, više nego ikada, pokušavaju da ostvare tu svoju ideju pa mi još kažu: "Ako ti se ne sviđa marš Srbine preko Drine!" To su bile poruke nama koji nismo prihvatali takvu politiku! Upravo tako se ponašala muslimanska većina u predratnoj BiH, a i danas to rade!

  Najveći problem je što muslimani i nakon rata misle isto kao i prije njega, da je BiH njihova nasleđe od Turske imperije, ostavio im babo Alija u amanet.

  Zašto se danas stvara bošnjačka nacija na prostorima bivše Jugosalvije?

  Zato da bi jednog dana krenuli u borbu za veliku Bosnu, kao što danas hoće Albanci svoju veliku državu!

  Da li su Srbi silom i nediplomatski radili protiv muslimana?

  Odgovor ti se sam daje! U svim ratovima pravoslavni Srbi su ratovali protiv okupatora, a nepravoslavni su pordžavali okupatora i tako vladali teritorijom. Na veliku žalost, danas Bosnom vladaju stranci, a jedini im se, opet, pravoslavni Srbi odupiru!

  E pa dobro si rekao, BiH je labilna država svih naroda! Kao takvu trabaju svi da je gledaju i da grade njenu stabilonost. Tu politiku nisu podržali muslimani u FBiH, stalno pokušavajući da ugroze Republiku Srpsku i njene građane. Stabilnost u BiH je nemoguća misija dok god je muslimanska vojska, takozvana ABiH, odbrambena a VRS agresorska vojska. To je prvo i osnovno pitanje koje rameti stabilnost te države. Od toga dalje sve ide ka raspadu.

  Zašto Dodik podržava Čovića?

  Zato što, ako Hrvati dobiju entitet Herceg-bosnu, konačno će biti završena tema o Republici Srpskoj. Rješavanje tog pitanja donosi svima u BiH jednakost i blagostanje, pa nek svako radi u svom toru šta misli da mu je najbolje.

  Vi ste došli do nezavisne BiH, a mi ćemo doći do samostalnosti Republike Srpske zahvaljujući Čoviću!

  Dodik se ovoga puta koristi vašim oružjem protiv vas!

  Granice Republike Srpske su ucrtane u svjetske karte, pa bi vaš napad na tu teritoriju bio tretiran kao kršenje Međunarodnog prava i agresija. Pošto su Rusi, hvala bogu stali na noge, imaće ko i da nas brani pred zapadonom lažnom demokratijom. Zbog toga nesrpsko stanovništvo na prostorima bivše Jugoslavije toliko mrze bratsku Rusiju, koja može svojom snagom spriječiti njihove i vaše zle namjere.

  Na kraju bi samo dodao, Srbi su puno manje tražili da se ustroji tadašnja zajednička samostalna BiH, ali muslimani je i suviše svojatali pa zbog toga nisu imali sluha za tako nešto, zato su nakon rata onako spektakularno proslavljali "pobjedu" na svom ličnom porazu. Očito da ih je tada, kao i sada, Alija zaludio Islamskom deklaracijom, pa od toga nisu vidili šta su zapravo ratom izgubili!

  Zato, sretna vam nova BiH sa tri entiteta, koja će imati budućnost i možda zajednički dan državnosti!
 • Idi na stranu - |listaj dalje|