fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bosna_danas - 91731 - 02.12.2014 : Hazim Orlović Sarajevo - best (5)

Noćas spaljujemo iluzije (2)


Iskreno rečeno koristim nazive uobičajene kod nas, a kod nas u Sarajevu se u medijima koriste oba naziva iz Dejtonskog sporazuma i Republika Srpska i srpski entitet.

Za bjedu u BiH dio krivice snose politike sva tri naroda, ali ipak najviše rat u kome su Srbi vodili glavnu riječ, i ovih zadnjih 8 godina gdje srpska nacionalna politika kroz Dodika vodi orkestar. Ne svaljujem krivicu ekskluzivno na Srbe, ali Srbi zbog povlaštene ustavne pozicije imaju najveću moć, pa i najveću odgovornost za stanje.

SDS mi je drag, jer ga vodi Bosić koji je intelektualac, a da Baja pjeva svaki dan poljem se širi miris ljiljana ne bi mi pasovao, jer je nabusit i bahat. Ne volim takve ljude.

Jugoslovenski sistem je imao istina mogućnost da evoluira, ali Jugoslaviju nisu htjele neke svjetske sile, i ponajviše Slovenci i Hrvati, a i Srbija se danas zove Srbija, a ne Jugoslavija.

BiH je htjela Jugoslaviju, i muslimani nisu imali rezervni plan, kao ni Srbi, ali nakon raspada zemlje nisu mogli u okrilje Srbije. Puno nas je i jaki smo, da bi bili podređeni. I tebi se ne sviđa BiH u kojoj imaš čak RS, jer nisi u većini, a tražiš od muslimana da im se sviđa Srbija u kojoj bi bili kao Raška danas, zadnja rupa na svirali. Uostalom Srbi nisu nikad ni pokušali da se umile muslimanskim masama, nego je bilo ili sa nama ili protiv nas sa uperenom puškom. Ne baš pametno i ne baš diplomatski.

Sada Dodik veliča Čovića i isti onaj HDZ koji je izglasao nezavisnu BiH. Ko će takvima vjerovati? Danas jedno, sutra drugo.

BiH ne postoji u kapacitetu jedne jake suverene i nezavisne države i tu se mogu složiti sa tobom. Međutim postoji kao jedna labava zajednica vezana zajedničkom valutom, vojskom, granicama, dokumentima, zajedničkim institucijama itd. itd. Pored toga ta zemlja ima jak nukleus u vidu dva miliona Bošnjaka koji drže ključne komunikacije i gradske centre. Kakav god da bude rasplet, dobro i jeste.

Ne spominjem bogumile, to je stara istorija i nije relevantna. Ne znam ja u šta ko vjeruje, ali postoje razlike između glagola vjerovati i biti.

RE: Noćas spaljujemo iluzije (2)Hazime,

Moram da priznam, malo si napredovao u pisanju! Još uvijek kudiš ali si dosta realniji.

Ovaj put ću ti odgovoriti u pogledu Raške. U pravu si da je ona, na žalost, dosta mrtva, ali njenu sudbinu dijele i mnogi drugi regioni u Srbiji. Primjera radi, vranjanski kraj, prokupački kraj... drugim riječima čitava Južna Srbija polako odumire i nestaje. U Beogradu se sa pravom kaže "što južnije to tužnije" i tako doista i jeste jer se relativno dobro drže samo područje Beograda i Vojvodine.

Vama je SDS drag jer je u prvih 12 godina vladavine doveo Republiku Srpsku do raspada iako je u godinama poslije rata bilo mnogo više potencijala i uslova za bolji život nego što ih to ima danas.

Bilo bi lijepo da sada "opališ" po svojima i napišeš isto ovoliko i lijepih i ružnih riječi.

Vita jela, zelen bor, čekam brzi odgovor!
Idi na stranu - |listaj dalje|