fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

nebojsa_spiric - 9142 - 24.04.2006 : Miroslav Spiric Altamonte Springs,Florida,Usa - best (1)

Neću da mi kažu da sam bio miš!


Neko od mojih anonimnih poznanika mi je postavio pitanje da li je istina da je Nele ubio Špiru?

To prvi put čujem i u tu priču ne vjerujem jer znam da su njih dvojica bili veliki prijatelji. Moje bivše komšije su mi nakon rata ispričale da je sa "druge strane" došla jedna priča kako je Špiro poginuo. Pričali su mi da je Špiro nešto ranije bio osuđen, a egzekutor je bio njegov nerazdvojni drug zvani "Ćurka".

Zašto je, i od koga, bio osuđen znaće se jednog dana, jer istina se ne može sakriti. Nedugo poslije Špirine sahrane, pričao mi je pokojni pop Cvijan, da je jednu noć uoči pogibije, Špiro došao kod njegovog sina Aca, i da mu je rekao da ide u akciju iz koje se neće vratiti živ, što znači da je nešto predosjećao.

I sam sumnjam u "Ćurku" jer su bile u pitanju neke porodicne "veze", ali možda postoji i neki drugi razlog, a to je da je Špiro previše znao, i to je morao da odnese sa sobom u grob.

Hoću samo da navedem jedan primjer.

Špiro je bio jedan od onih Vogošćana zadužen (ne znam od koga) da izvlači i šalje golfove na Pale, Sokolac, Han Pijesak itd.

Jednom prilikom dovezao je novog golfa trojku boje trula višnje i pita me:

 • "Stari, hoće li joj se dopasti? "

  Pitam ga za koga je to, a on kaže da očekuje Plavšićkinog vozača, jer je taj golf bio za nju. Nije mi se dopadalo to njegovo "zaduženje" pa sam mu jednom prilikom, kada je krenuo za Niš da obiđe ženu i djecu rekao:

 • "Nebojša, ne vraćaj se, izgubićeš glavi, vidiš li šta se radi, kako su završili, Boro, Gipso, Božur, Lalić i još neki momci... "

  A on će meni:

 • "Stari kako možeš to da mi kažeš! Pa kako bih se ja ikada mogao pojaviti među ove ljude? Hoćeš li da mi kažu da sam bio najobičniji miš? "

  Poslije Dejtona, kad su Srbi napuštali Vogošću i ostala naselja Srpskog Sarajeva, rečeno mi je da će porodice poginulih boraca biti prve kod prevoza stvari. Ja taj prevoz nisam nikada dobio, ali su zato po dva - tri kamiona dobili oni koji citav rat nisu uzeli pušku u ruku.

  Negde u martu 1996. godine otišao sam na Pale i potražio "velikog" Srbina Joju da ga pitam zašto su mene i moju suprugu ostavili na milost i nemilost muslimanima, a on mi pokazuje svoj novčanik i kaže da nema novca, kao da sam ja prosjak i da od njega tražim milostinju. Naši "veliki" Srbi koji su osonovali SDS u Semizovcu, su svoje sinove sklonili na vrijeme.

  Kada sam u Višegradu tražio potvrdu o ratnom stazu, grdno sam se iznenadio kad sam vidio da su mi upisane samo dvije godine, a moj bivši komšija koga sam doveo u komandu da bude kurir, da mi borci ne bi prigovarali sto ga drzim na platnoj listi, a krio se u kuci, je sebi upisao citav rat iako je "djelio" muslimanske kuće po Semizovcu i Svrakama izbjeglicama dok ih je bilo. Kasnije je upisivao vrijeme provedeno u ratu kako je kome htio.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|