fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

prva_juga - 91289 - 01.10.2014 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (2)

Vidovdan: Zvanično zabranjen praznik za Srbe


Nakon 1929. godine, kralj Aleksandar Karađorđević je zabranio zvanično proslavljanje Vidovdana kao "državnog praznika".

Za FBR priredila Biljana Diković

Vidovdan je izbačen iz prazničnog kalendara države kojoj je ovaj spomen NA SAMO SRPSKI PRAZNIK bio suviše "nacionalistički" i (po kralju Aleksandru) suprotstavljen režimskoj ideji "integralnog jugoslovenstva".

Sve što je bilo "samo srpsko" nije više imalo državnu i kraljevsku podršku iza sebe.

Tako da je Aleksandar čak odustao i od izgradnje decenijama pripremanog "Vidovdanskog hrama" (Ivana Meštrovića), koji je sve do 1929. godine bio sanjani ideal Karađorđevog odrođenog potomka.

Ispada da je Meštrović imao više interesovanja za nadljudski podvig kneza Lazara i drugih srpskih junaka na Kosovu od doskorašnjeg komandanta srpske vojske sa Solunskog fronta.


Ovakav stav odricanja od srpstva u korist apstraktnog (smuti-pa-prospi) "jugoslovenstva" u kome se veštački izjednačavaju Matija Gubec, Miloš Obilić i Martin Krpan bio je strašni akt apostazije, čin apsolutne i neoprostive izdaje srpskih nacionalnih interesa i svetosavske srpske ideje.

Tada je uništen i onaj romantični duh srpstva koji je svojom krvlju i verom izneo naš veličanstveni podvig Oslobođenja Kosova 1912. godine, Odbrane Otadžbine 1914. godine i Oslobođenja svih srpskih zemalja 1918. godine.

Samo desetak godina posle bitaka na Kumanovu, Ceru, Kolubari i Kajmakčalanu, srpsko-jugoslovenska država je DOBROVOLjNO I SAMOUBILAČKI iz sopstvenog Duhovnog Ustava i srca svog bića izbacila Kosovski Zavet (zajedno sa pripadajućim mu svetim Vidovdanskim praznikom). Samo zato da bi nova jugoslovenska Kraljevina zadovoljila sve svoje (ubrzo će se pokazati ¿ neverne i večno nezadovoljne) nesrpske i nepravoslavne podanike, ali i ondašnju međunarodnu zajednicu.

Svi su bili zadovoljni osim Srba. Izdanih i ostavljenih od sopstvenog kralja i vrhovnog komandanta.

Tada počinje i sunovrat naše države, vojske, nacionalne kulture¿ koji će se u punom svetlu pokazati 1941. godine.

Snaga SKOJ-a i popularnost KPJ su direktna posledica slabljenja i urušavanja srpstva.

Srpski nacionalizam je, naime, uoči Drugog svetskog rata potpuno izjednačavan sa ustaštvom i komunističkom propagandom (kao "ekstremne ideologije").

Kako radili, tako im je i "Bog pomogao".

I dan-danas trpimo posledice ove mahnite opsednutosti kralja Aleksandra idejom da vlada nad što većom teritorijom i "troimenim narodom" nekakvih navodnih "Jugoslovena".

Duhovi mrtvih srpskih ratnika, vitezova i junaka svih vekova odbrane Otadžbine su besramno poniženi. A srpski narod tada ostavljen na cedilu i pripremljen za strašno klanje u NDH i konačno stradanje u Titovoj varijanti Aleksandrove "Jugoslavije".

Svaka posledica ima svoje (duhovne i idejne) uzroke. I ona srećna i ona (kao u ovom slučaju) kobna posledica.
Idi na stranu - |listaj dalje|