fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_rat - 90799 - 13.07.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (3)

Pogibija Neše Lalića i Dragana Kujundžića - Grge


Stanislave,

Ja i nisam sumnjao da si ti uputio kritike za kukavičluk na račun Čurke i Alija, nego da je to upučeno na račun svih kukavica. Nije to jedina borba u kojoj su ova dvojica učestvovala kao jurišnici, pa je nepošteno nazvati ih kukavicama, dok neki borci koji su bili izvan puškometa danas pokušavaju sebe da uveličaju kao heroje, samo zato što su po spisku pripadali Mićinoj jedinici!

Iz mirnog doba je vrlo teško reći koje bio kukavica u ratu. U ratu se gine i niko, ama baš niko ne želi da pogine, pa ni ovi naši heroji nisu krenuli u taj juriš da poginu. Oni su herojski krenuli u juriš, u pravom smislu te rijeći! Krenuli su u napad jednom velikom čistinom! Možda se ti ne sjećaš tog terena ali tvoj otac koji je radio u PSC-u dobro zna kako je tamo bilo.

Juriš je izveden na trolebuskim stanicama, sa proširenjem na obje strane, široko pedesetak metara, a u pravcu Menjaka je bio potpuno vidljiv teren dužine i preko dvjesto metara. U tom jurišu su zanemarili Saobračajni fakultet, koji su muslimanski vojnici koristili kao malu kasarnu za smjenu straže. U toj zgradi je boravilo uvjek od trideset do četrdeset muslimanskih vojnika, plus, jedna smjena direktno na liniji odbrane. Oni su krenuli u juriš zaobilazeći taj objekat, koji je tokom rata bio neprekidno gađan i nije bio srušen. To je bila velika greška!

Na kraju da kažem, mi treba da pišemo o herojima u toj borbi! Nešo i Grga su bez sumnje bili heroji, a Mićo je pokazao koliko je srce imao, čime ja zaslužio da bude vođa te jurišne jedinice!

Ako već pričamo o tome koje bio kukavica u toj borbi, onda se ja pitam, a gdje su ostali borci bili iz Jurišnog voda, kad znako da je Mićo tad sa sobom imao preko dvadeset boraca za učešće u toj akciji?

Da li mi imamo pravo i možemo da kažemo da je kukavica, ko je imao petlju da krene u juriš na tom dijelu terena?

Ja bi pitao "Niko" da li bi mogao da objasni gdje su on i njegovi drgovi tada bio i zašto nisu pritekli u pomoć da se izvuče ranjeni drug, nego se doveo radni vod da to obavi u njihovo ime?

Moje mišljenje je, u ratu su bili kukavice samo oni koji su pobjegli iz Bosne, a nakon rata se vratili da koriste blagodeti te zemlje!
Idi na stranu - |listaj dalje|