fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_rat - 90673 - 04.07.2014 : Stanislav Vogošća - best (6)

Na današnji dan - Nebojša - Nešo Lalić


Na današnji dan 1993. godine život za Srpsko Sarajevo i Republiku Srpsku dao je Nešo Lalić!

U mnogim tekstovima koji su ovdje pisani može se vidjeti kakav je čovjek i borac bio Nešo. Nikad pognut u borbi, već uvijek uspravno sa svojom 84-om išao je tamo gdje mnogi nisu smijeli ni pomisliti a kamo li otići! Čitajuće tekstove koji između ostalog govore o njemu uvidjeo sam da neki detali tog kobnog dana izostavljeni, vjerovatno zbog nedovoljne informisanosti o tom danu onih koji su o tome pisali pa ću shodno tome da iznesem i ostale pojedinosti tog nesretnog dana!

Tog dana pored Neše izginulo je još šest srpskuh boraca ako me dobro pamćenje služi. Kako je Pravi pisao, Nešo i Grga su krenuli u pravci PSC-a gdje su dočekani žestokom mitraljskom paljbom. Grga je mislim bio pogođen u nogu, i zbog rasječene arterije brzo je iskrvario. Nešo je pogođen bočno u tijelo ali je uspio da nađe zaklon, nakon čega kreće tragična priča! Nešini saborci gledaju Nešu ali ne mogu da mu priđu je muslimani ne dozvoljavaju da ga izvuku! Nešo im psuje majku, oni pucaju a ostali su nemoćni da bilo šta učine.

I ubrzo nakon toga Nešo je iskrvario i podlegao zadobijenim ranama. I nakon toga oni dušmani ne dozvoljavaju da se beživotno tijelo Neše izvuče! Uvidjevši da neće dozvoliti da se pali borac izvuče, pozvani su pripadnici radnog voda RS u plavim kombinezonima da iznesu Nešu. Nakon njihovog dolaska muslimani su i dalje pucali ne dozvolivši ni muslimanima iz radnog voda da dođu do Neše i prijetili da će ih sve pobiti, dok jedan od njih iz radnog voda nije rekao svojim "zemljacima" koji pucaju po njima:

  • Nama je svejedno, ubili vas vi ili oni, mi se bez tog poginulog borca ne smijemo vratiti!

    Nakon kraćeg vremena dušmani su poklekli i dopustili da se Nešo izvuče. I tako (od ljudi kojih se ja sjećam) iz Krivoglavačkog bataljona nakon Pece, Zajke, Mome Škrkara gine i Nešo Lalić koji iza sebe ostavlja trudnu ženu koja će mu roditi sina Filipa.

    Laka ti zemlja i Vječna slava Nešo!
  • Idi na stranu - |listaj dalje|