fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

republika_srpska - 90349 - 30.05.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (7)

Apsurdno je raspravljati o politici sa ljudima iz Federacije


Nakon skoro dvadeset godina od završetka "Građanskog rata" u BiH, političko stanje je nepromjenjeno! Nadao sam se i očekivao da će Srbi i muslimani poslije toliko godina, bar moći sjesti za isti sto, uz jutarnju kaficu, proćaskati i realno sagledati, šta i što se tada dešavalo, na tim prostorima. Na moju veliku žalost i razočarenje, to se nije ostvarilo. Evo prođoše tolike godine a Srbi i danas kriju za razliku od svojih biviši komšija muslimana, šta su radili u toku "Građanskog rata", dok oni bez ustezanja pričaju o svojim ratnim podvizima.

Zašto je to tako?

Odgovor je jednostavan! Mulimanski političari štite svoje ratne zločince, dok sve Srbe svrstavaju u isti koš. Smatraju da Srbi imaju Srbiju, Hrvati imaju Hrvatsku, iz tog razloga za njih je sasvim razumljivo da je Bosna njihova. Iz tog razloga je stvorena nacija Bošnjak, koja je zaživila na svim novonastalim državama na tim prostorima. Sa nacijom Bošnjak stvorila se zajednička matica Bosna i pretenzije na teritoriju u svim državama u kojim je zaživila ta nacija. Ako ikada zaživi ideologija centralizovane Bosne, pretenzije na ostale teritorije gdje žive Bošnjaci će da otpočnu. Dva miliona muslimana u BiH, čast izuzetcima, već više od dvije decenije duvaju u istu tikvu sa vjerskim i političkim vođama, okrivljujući srpski narod za izbijanje rata i nepotrebno pružen otpor islamizaciji BiH. Nakon svih ovih godina i stalnih pritiska za islamizaciju BiH, srpski političari više i ne pominju BiH kao moguću zajedničku državu, zbog čega su iz sretstava informisanja u RS-u informacije o nesrećama koje su zadesile FBiH i ne pominju. Čak ni vremenska prognoza za FBiH se nikad ne objavljuje u vijestima Srpske. Naše komšije su se, eto, danas našle uvrijeđenje zbog toga, zanemarujući silne uvrede koje sve ove godine upučuju na račun Srba i Srpske. Iako nisam pristalica takvog informisanja, sada se pitam, a zar se moglo drugačije i očekivati nakon silnih političkih igara koje su pokretane svih ovih godina iz FBiH, na račun Republike Srpske?

Definitivno, proces pomirenja, sa takvim stavovima, totalno je uništen!

To pokazuje i ovaj komentar koji je postavio Classic Sarajevo na ovaj portal. Umjesto da napiše jednu emotivnu priču o tome kako su komšije iz Federacije pritekle u pomoć Republici Srpskoj i tako dobije bezbroj klikova od pet zvjezdica za lijep tekst, on je poslao poruke mržnje prema srpskim političkim liderima.

Lijepo je pomoći komšiji u nevolji ali se treba opet vratiti svojo kući i nastaviti život dalje, a komšiji ostaviti da sam kaže o tvom dobrom djelu. Nekome učiniti uslugu i tražiti da ti je uzvrati kako tebi odgovara, nije usluga, nego zaduženje. Onaj kome si pomogao, ako je čovjek, on će da uzvrati pomoć, kada to bidu prilike zahtjevale. Ako onaj ko je pomogao priča o tome i prigovara, onda je takvu pomoć bolje odbiti! Slovenci i Hrvati su pritekli u pomoć Srbiji ali ne traže od nje da se zbog toga ponizi pred njima.

Ako je deset Bošnjak priteklo u pomoć Srbima u Srpskoj, to ne znači da ćemo sada izbrisati granice Republike Srpske. Ako je neko mislio da zbog toga pomaže, onda je bolje da nije ni dolazio u pomoć.

Ako je jedan narod promjenio svoj uobičajeni govor iz političkih razloga pa umjesto uopšte, sada govori uopće, on nije vrijedan da se sa njim vodi bilo kakva rasprava o društvenom uređenju zajedničke države!

Dakle vrijeme je da svi mi u BiH svatimo da je Bosna cijela, ali iz dva dijela, sve ostalo vodi novom krvoproliću!

Na kraju da dodam, iako je politička situacija u BiH, takva kakva jeste, ja ću sa svojom porodicom svim srcem da navijam za fudbalsku reprezentaciju BiH, na predstojećem svjetskom prvenstvu u Brazilu!
Idi na stranu - |listaj dalje|