fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

prepiska - 89903 - 27.04.2014 : Nerko Sarajevo - best (2)

Intervju Mladena Bosića Avazu


Pošto opozicija u RS-u ima manje mogućnosti da se oglašava sa svojim stavovima u medijima Republike Srpske - evo za ljubav demokratije i jednakog prava na mišljenje da prenesem dijelove ovog intervjua ovdje.

Prekjučer je Zdravko Krsmanović, bivši opštinski načelnik Foče iznio da se formirao Savez za promjene u RS-u i da je opozicija istakla svoje kandidate za izbore, a to su:

Mladen Ivanić PDP - za člana predsjedništva BiH ispred srpskog naroda
Mladen Bosić SDS - Predsjdnik RS-a
Dragan Čavić NDP - Premijer Vlade RS-a
Zdravko Krsmanović NDP - ministar policije RS-a

Intervju Mladena Bosića od 26. 04. :

Zašto Savez za promjene i zašto promjene:

Način je jasan i građani će na izborima u oktobru imati jednostavan zadatak da se opredijele da li su zadovoljni stanjem u kojem se nalaze i da li tim putem treba da nastavi RS, ili trebaju promjene. Ako misle da im je dobro, glasat će za Dodika, ako misle da su neophodne duboke reforme i zaokret, glasat će za kandidate bloka koji se okuplja u savez za promjene.

Ko je kriv za sadašnje stanje:

Glavni krivac za stanje u kojem se nalazimo su SDP i SNSD. To su dvije stranke koje su dobile najviše glasova na prethodnim izborima i bile glavni nosilac vlasti i na entitetskim nivoima i na nivou BiH. U svom vladanju su promijenili skoro sve partnere na političkoj sceni i to je do sada ovdje neviđena promiskuitetna politika. Vjerovatno je to posljedica narcisoidnosti, a ne osmišljene strategije. Oni su dokazivali ko je od njih važniji i moćniji i u tome su prošle četiri godine mandata. Jasno je svima da s istim političkim snagama na vlasti društvo neće moći naprijed. Zato sam ubijeđen da će glasači dati podršku drugim strankama i ljudima koji će imati šansu da promijene stvari. Dodik i Lagumdžija su pokazali šta mogu.

Zašto SDS i opozicija potenciraju ekonomska, a ne nacionalna pitanja :

Republika Srpska se ubrzano urušava kriminalom, korupcijom, ekonomskim zaostajanjem i siromaštvom. Dodik je preuzeo kvazinacionalnu politiku, jer je vidio da mu to donosi glasove onih koji ne mogu da shvate realno stanje. On manipuliše strahom građana, ubjeđujući ih da je RS ugrožena i iz Sarajeva i spolja i da je on jedini koji je od toga može spasiti. Kada neko osjeća egzistencijalni strah, onda nije bitno što ima najnižu penziju, što mu djeca ne mogu živjeti od svog rada, što tamo neko krade njegove pare. Mi ćemo se potruditi da građanima razjasnimo tu situaciju i da im objasnimo da je ovaj put kojim sada ide RS put u siromaštvo i besperspektivnost.

Pitanje referenduma u RS-u i promašaji aktuelne vlasti :

Bez ikakve sumnje je da bi ogromna većina građana na referendumu podržala da RS bude ili samostalna ili u savezu sa Srbijom. Mi Dodiku postavljamo samo dva pitanja - ko bi priznao takav referendum u ovom trenutku i ko bi garantovao bezbjednost građanima RS poslije toga? Mi ne želimo ponovo nasilje i sukobe i, ukoliko RS nije ugrožena, SDS ne želi da se zbog samostalnosti prolije nijedna kap krvi i zaplače ijedna majka. Promjene Dejtonskog sporazuma moguće su jedino unutrašnjim dogovorom, a kako vidite, za sada tog dogovora nema.

Mislim da je razvoj i zapošljavanje kroz pokretanje privrede u ovom trenutku najveći nacionalni interes i Srba i Bošnjaka i Hrvata. Ne vidim zašto bi Srbima bilo dobro ako je Bošnjacima loše i obrnuto. Politika "da komšiji crkne krava" je civilizacijski promašaj. Od politike raspirivanja straha i mržnje treba preći na politiku zajedničkog interesa. A to je upravo ekonomija, obrazovanje, bolja zdravstvena zaštita, funkcionisanje institucija u interesu građana. Zar nije zajednički interes svih u BiH da zajedničkim novcem ne finansiraju naraslu administraciju po raznim agencijama i institucijama koje ništa ne rade, osim ¿to udomljavaju stranačke kadrove.

Trgovine i naplate

Nažalost, i taj njihov nerad neko predstavlja kao nacionalni interes. Svakakva glupost se može predstaviti kao nacionalni interes, a mnogi koji su bili najgrlatiji u njegovoj zaštiti su najviše pokrali narodnog novca. Znate, ne smijete pitati gdje su pare ako su otišle u "nacionalnom interesu". Državne firme su prodavane tajnim ugovorima u "nacionalnom interesu", keš je skupljan za imaginarno lobiranje u svijetu u "nacionalnom interesu", ako pitate kako je potrošen novac i kakvi su vlasnički udjeli u Andrićgradu, onda ugrožavate "nacionalni interes" i sada imate klasu superbogatih "zaštitnika nacionalnih interesa". Zato mi predlažemo zakon o ispitivanju porijekla imovine onih koji su raspolagali državnim novcem i donosili odluke u korist svog džepa. Neka počnu od mene i Dodika.

Očigledna je trgovina političkih partija kada su u pitanju određeni zakoni, pogotovo na državnom nivou. Vidjelo se to u slučaju zakona o prebivalištu i boravištu koji je SDP kreirao i podržavao, a pred izbore se utišao, kao i na slučaju "Elektroprijenosa BiH", kojem se SDA protivila, a onda ga podržala. Očekujete li u periodu do izbora "zatišje" u političkom trgovanju ili ima još kombinacija?

- Mi u tome nismo učestvovali. Dodik je politički trgovac i to loš kada se ne radi o ličnim interesima. Tako je istrgovao podršku Lagumdžije i Čovića izbacivanjem SDS-a iz Savjeta ministara i platio udjelom u hidroelektrani na srednjoj Drini, kao i podrškom Hrvatima za kontrolu nad "Elektroprenosom". Kada je spašavao Lagumdžiju od smjene s ministarske pozicije, nisam vidio da je to naplatio nekim interesom RS. Sada kuka kako Lagumdžija neće da da odobrenje za gasovod "Južni tok". Ili je Dodik loš trgovac ili je to naplatio nečim što ne smije reći u javnosti.

Šta smatrate najvećim propustima i "grijesima" vlasti u BiH, odnosno entitetima, u posljednje tri i po godine?

- Nisu ništa uradili na borbi protiv kriminala i korupcije, naprotiv bili su njihovi zaštitnici. Nijedno obećanje nisu ispunili i nisu imali nikakav strateški cilj. Kod ove vlasti nisu postojali nikakvi prioriteti, nego su požare pokušavali gasiti lokalno. Dvije "socijaldemokratske" stranke su glavni krivci za apatiju i beznađe koje sve više izjeda društvo.

Koliko će Vašoj i drugim opozicionim strankama u RS u izbornoj godini odmoći SNSD-ovo najavljeno preuzimanje čelne pozicije Regulatorne agencije za komunikacije (RAK)?

- Dodik ne skriva da želi da stavi pod svoju kontrolu RAK. To predstavlja dodatnu mogućnost pritiska na medije. Pod apsolutnom kontrolom drži javni servis u RS, a smetaju mu nezavisni mediji i ja se pribojavam da je obračun s njima preko RAK-a Dodikov cilj. Ako on postavi svog čovjeka, od nezavisnosti RAK-a nema ništa.

Cvijanović vozala avionom Vlade RS rodbinu na ljetovanjeKoliko će opoziciji u predizbornoj kampanji odmoći i činjenica da su javna sredstva u rukama stranaka na vlasti, SDP-a i SNSD-a pogotovo, jer je poznato da upravo javna sredstva stranke na vlasti često zloupotrebljavaju za predizborne kampanje?

- To je već na djelu. Dali su naloge direktorima posrnulih javnih preduzeća da hitno zapošljavaju aktiviste SNSD-a na fiktivna radna mjesta. To je klasična zloupotreba vlasti u predizborne svrhe. Pošto se stvorio jak animozitet javnosti prema bahatosti i pokazivanju moći, već sada primjećujem da skrivaju avion i helikoptere. Do sada su ih koristili kao svoje privatno vlasništvo, pa je tako premijerka RS svoju rodbinu vozala avionom Vlade RS na ljetovanje. Sada pokušavaju, poslije osam godina apsolutne vlasti, da prikažu kako se oni, navodno, bore protiv raskalašenost.

Vučićeva podrška

Potpredsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Nikola Selaković, u ime Aleksandra Vučića, iskazao je podršku Vama i SDS-u na nedavnoj Skupštini SDS-a. Šta znači Vučićeva podrška Vama u izbornoj godini i može li ona utjecati na broj onih koji će glas u oktobru dati baš kandidatima Vaše stranke?

- Mi smo imali korektne odnose s Nikolićem i Vučićem od osnivanja SNS-a i oni su se nastavili i dalje. Mi ćemo koristiti njihova iskustva u otpočinjanju borbe protiv korupcije i kriminala. Slični izazovi čekaju i nas kada dođemo na vlast. I ranije smo govorili da stranke iz RS ne treba da se otvoreno miješaju u izbore u Srbiji i obrnuto, pogotovo poslije štete koju je Dodik napravio načinom na koji se umiješao u Tadićevu kampanju 2012. godine. Vjerujem da će Vučić zauzeti takav stav i vjerujem da ćemo i nadalje imati korektne odnose, a pobjednika izbora će odrediti odgovor na pitanje - da li ste za duboke promjene i reforme ili ne?
Idi na stranu - |listaj dalje|