fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

prepiska - 89845 - 21.04.2014 : Nerko Sarajevo - best (1)

Predizborne igre oko Zakona o prebivalištu


Poštovani Stari Blizo,

Ja sigurno nisam ni birač, a ni navijač politike Bakira Izetbegovića, ali ću reći da postoje i druga mišljenja u odnosu na tvoje.

Vrlo je interesantno da Dodik i SNSD "izvlače iz šešira" ovaj zakon o prebivalištu u vrijeme kada su opozicione stranke u RS-u u vrlo jakoj političkoj ofanzivi. Mene prije svega interesuje kako je moguće da SNSD nije predložio ovaj zakon pred popis kada je bilo kudikamo važnije da se zna gdje ko živi, jer će se na osnovu popisa barem 10 godina dijeliti mjesta "po nacionalnom ključu", nego ga predlaže baš sada i narodu daje kosku razdora da se na mrtvo ime zamjeramo, namjesto da pitamo gdje će raditi naša djeca, i ko nam je ukrao budućnost.

U BiH niko nikoga ne može prevariti. Ako ćemo ukidati Dejton i Dejtonski ustav, to će se činiti dogovorom 3 naroda, a ne proglašavanjem zakona i zakončića. RS, kao ni Federacija ne može donositi zakone koji su u nadležnosti BiH. Tako je - kako je.

Slažem se ja da nam treba jak zakon o prebivalištu, i on će doći kad tad, ali se mora ostaviti prostor za povratnike da se vrate, i da imaju pravo da izaberu mjesto gdje će se prijaviti, pa makar neko vrijeme bili prijavljeni na 2 mjesta dok se ne razvidi gdje će. Ovdje je bio rat, nije ovo Švedska gdje se nije 200 godina ratovalo, pa se može trenirati strogoća i držati zakona ko pijan plota. Pazi - postoje i Srbi koji su prijavljeni u RS-u ili negdje treće, pa su se prijavili u Federaciji, uzeli materijal za obnovu kuće, uzeli pare za ovo ili ono, pa ništa... A je li možda trebalo braniti ljudima da povrate svoje ili uslovno svoje tipa društvenih stanova?

Što se srpskih predstavnika tiče koji idu po Sarajevu, sada je malo kasno za tu priču. Trebalo je 1995/96 napraviti referendum pa da vidimo ko je za Dejtonski sporazum. Naknadna pamet nije pamet - nego pametovanje.

Sarajevo nije krivo za međunarodni poredak, za velike sile, za srpske predstavnike, koji jedno potpišu, a misle i rade drugo i sijaset stvari koje nas sve muče. Ako misliš da možeš bolje, pozivam te da se uključiš u politiku pa da ti u real-politici pokušaš nešto.
Idi na stranu - |listaj dalje|