fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

plemena - 89721 - 12.04.2014 : Predrag Cikiriz Lugano - best (0)

Prezime Ćikiriz is Dragačeva, Srbija


Kao što i sami vidite, moje prezime je Ćikiriz i potiče iz Dragačeva, tačnije iz malog mesta Rtiju blizu Guče. Za većinu Srba nije poznato ovako neuobičajeno prezime što i mogu da razumem, ali za naše etnologe, etnografe, istoričare i istraživače srpskih korena i prezimena koji ga ne poznaju i ni u jednoj knjizi o svim srpskim prezimenima ne upisaše, predstavlja veliku sramotu i uvredu svih nas Ćikiriza.

Nas predak Radosav Krsmanović, inače Ćikiriz je polovinom XIX veka postao poznat u celoj Srbiji po svom kamenorezačko-umetničkom dostignuću nadgrobnih spomenika i krajputaša što je nateralo u to vreme sve nove kamenoresce da pored svojih imena i prezimena dodaju ime Ćikiriz kao neku vrstu zaštitnog znaka svog umetničkog rada.

Čovek koji je svoje prezime Krsmanović žrtvovao zarad svojih umetničkih dela, danas bukvalno da ne postoji ni u jednoj jedinoj knjizi o popisu srpskim prezimenima!?

Po nekom pripovedanju njegovi roditelji i stričevi Krsmanovići su se naselili u Rti sa Staroga Vlaha ili iz Hercegovine i slave Svetog Jovana.

Mene interesuje, da li je moguće naći neku liniju porekla Krsmanovića pre dolaska u Draga!evo ta!nije u Rti krajem XVIII i početkom XIX veka!?
Idi na stranu - |listaj dalje|