fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_doboj - 89343 - 19.03.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (3)

Dvadeset jedna godina od pogibije jednog od najmlađih boraca


19 Mar 2014

Sutra će se navršiti 21 godina od tragične pogibije 14-godišnjeg Spomenka Gostića, koji je kao pripadnik Vojske Republike Srpske život izgubio na Ozrenskom ratištu.

Spomenko Gostić (1978) poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren. Tada je, osim njega, život izgubilo još pet srpskih vojnika.

Spomenkov brat po majci Dragan Tripić ranije je ispričao Srni da je tog dana dječak vidio konvoj vojske koji se približavao sa neprijateljske strane i otišao je da o tome izvijesti svoje saborce.

 • "Tih dana trajala je akcija na Doboj s tešanjske strane. Kada je Spomenko došao da javi vojsci, pala je granata i od sedmorice, koji su tu bili, poginulo je njih šest. Među njima je bio i Spomenko", rekao je Tripić, koji je i sam ratni vojni invalid.

  Spomenko Gostić sahranjen je na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka. To mjesto, kao i Spomenkovo selo Jovići, danas se nalaze u Federaciji BiH.

  Njegova majka bila je teški srčani bolesnik i umrla je početkom 1992. godine. Od granate je u septembru iste godine poginula i baka koja je brinula o dječaku.

  Nakon što je u vihoru rata ostao sam, Spomenko se pridružio vojsci, gdje je prvo bio kurir, a kasnije je razvozio hranu vojnicima.

  Nekoliko mjeseci prije pogibije naletio je na minu dok je konjskom zapregom razvozio hranu po liniji. Konji su tada stradali, a Spomenko je lakše ranjen. Kasnije je otišao kod artiljeraca, gdje je i okončao svoj mladi život.

  Poslije više od dvije decenije od pogibije mladi heroj sa Ozrena dobio je svoju spomen-bistu u Doboju, koja će sutra biti otkrivena u porti hrama Rođenja presvete Bogorodice.

  Spomen-bistu otkriće ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić koji je ranije izjavio Srni da se sa posebnim pijetetom treba odrediti prema zasluzi i doprinosu 14-godišnjeg Spomenka Gostića.

  Đokić je tada rekao da se, kao znak sjećanja, ovom hrabrom mladiću može podići posebno spomen-obilježje ili po njegovom imenu nazvati ulica u nekom od gradova Srpske za koji je bio vezan.
  SRNA
 • Idi na stranu - |listaj dalje|