fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bosna_komentari - 89311 - 18.03.2014 : Nerko Sarajevo - best (0)

Japanske kompanije ne ulažu u BiH zbog političke nestabilnosti


Politička stabilnost je preduslov za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, posebno kada govorimo o stranim investicijama, kazao je ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki.

Prema njegovom mišljenju jedini problem koji on vidi ovdje jest politička elita u Bosni i Hercegovini.

 • "Političari ovdje vode računa samo o svojim uskim stranačkim i ličnim interesima. To je ono što će ova zemlja morati da promijeni da bi krenula dalje", naglašava Yamazaki.

  Zaključuje da, nažalost, budućnost ove zemlje u velikoj mjeri zavisi od rada političara koji će trebati da ulože napore, da po strani ostave svoje stranačke interese a da više vode računa o interesima ljudi koje predstavljaju i poboljšaju njihov životni standard i svakako da ulože napore da postignu kompromis da bi ova zemlja nastavila dalje.

  Konkretno, kada govori o japanskim kompanijama, Yamazaki kaže da one ne razmatraju mogućnost ulaganja u BiH zato što NE POSTOJI POLITIČKA STABILNOST, a tako razmišljaju i druge zemlje.

  Ukupna pomoć koju je vlada Japana osigurala Bosni i Hercegovini u oba entiteta od 1996. godine do danas iznosi više od 500 miliona eura. U okviru projekta grant podrške, realizira se po deset projekata godišnje.

  I ove 2014 godine će također biti nastavljeni projekti pomoći obnove i izgradnje osnovnih škola u Bosanskoj Krupi, Rudom, Bijeljini, Čajniču, Nevesinju, Čeliću, izgradnja sporstkog centra u Travniku, kao i projekt nabavke vozila za prikupljanje otpada u Kladnju, zaštita životne sredine, vodosnabdijevanje opština bosanski Petrovac, opština Travnik, kao i deminiranje opština Tešanj i Doboj.

  Ukupna vrijednost projekata već odobrenih u 2014. godini iznosi 832. 373 eura.

  Ono što je interesantno, jeste da je vlada Japana, od prirodne katastrofe koja je pogodila Japan u 2011. , zapravo povećala pomoć Bosni i Hercegovini.

  Jedan od najvažnijih projekata je i Projekt izgradnje povjerenja i pomirenja u Srebrenici putem razvoja poljoprivrednih i ruralnih preduzeća, koji je počeo od 2006. godine i još traje.

  Projekt obuhvata svih 19 mjesnih zajednica na području Srebrenice, a neke od aktivnosti su uzgoj malina, borovnica, plastenička proizvodnja, pčelarstvo, ovčarstvo, proizvodnja hrane, prerada bilja itd. Za sedam godina japansku pomoć za razvoj poljoprivrede dobilo je 5. 747 korisnika svih nacionalnosti iz Srebrenice.

  Vlada Japana svake godine šalje veliki broj državnih službenika iz oba entiteta na stručne obuke u Japan, a do danas je gotovo njih 500 dobilo priliku da se usavršava u Japanu.

  Kada su u pitanju grantovi u oblasti kulture, vlada Japana pomogla je obnovu nekih od najznačajnijih kulturnih ustanova u BiH poput Arhiva BiH, Javnog radio-televizijskog servisa BiH, i Arhiva Republike Srpske, a ovi projekti su realizirani u okviru Programa grantova u oblasti kulture.

  Također, vlada Japana u želji da unaprijedi trgovinsku razmjenu s BiH prošle godine pomogla je odlazak pet kompanija iz BiH na najveći prehrambeni sajam u Aziji "Foodex Japan 2013". Rezultat toga je da vinarije iz Hercegovine prvi put izvoze vino na japansko tržište.

  Putem programa tzv. općih grantova (General Grant Aid) i GAGP grantova (Grant podrška za temeljne projekte) vlada Japana je osigurala medicinsku opremu i ambulantna vozila za 50 ustanova primarne zdravstvene zaštite širom Bosne i Hercegovine, čime je pomoć zdravstvenom sektoru, uključujući bolnice, dostigla iznos od 50 miliona eura.

  Vlada Japana pomogla je obnovu i opremanje više od 70 postojećih škola, a ukupna pomoć sektoru osnovnog obrazovanja iznosi 20 miliona eura, te je osigurala sredstva za aktivnosti deminiranja, ukupno 3, 5 miliona eura.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|