fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

hrvatska - 89265 - 13.03.2014 : Ratko Obrenovic Sokolac - best (0)

Diskriminacija Srba u Hrvatskoj: Do stana uz potvrdu da nismo kažnavani


Da bi otkupili stambenu jedinicu u Hrvatskoj, Srbi moraju da ispune mnoštvo gotovo nemogućih uslova

BEOGRAD - Ignorišu Sporazum o sukcesiji.

Oko 40. 000 porodica, ili više od 100. 000 Srba, imalo bi pravo na alternativni stan u Hrvatskoj umesto oduzetog stana kad bi Državna komisija za obnovu i stambeno zbrinjavanje ukinula tri diskriminatorske odredbe kojima im se to pravo uskraćuje.

- Jedan od tih diskriminatorskih uslova koji bi trebalo ukinuti, a kome nisu podlegali hrvatski građani prilikom otkupa stanova, jeste da nosilac stanarskog prava nigde u svetu ne poseduju nikakvu drugu nekretninu, kao i da je dužan da dokaže da nikad nekretninu nije prodao niti poklonio - ističe Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica.

- Osim tog uslova, od direktora Komesarijata za izbeglice tražili smo da se insistira i na ukidanju odredbe da oni koji traže alternativni stan moraju doneti potvrdu da nisu kažnjavani i da se protiv njih ne vodi krivični postupak niti istraga. Kakve veze ima to da li je neko kažnjavan sa stanarskim pravom?!

Treće je da se smanji otkupna cena stanova, koja je za Srbe sada višestruko viša od one koju su plaćali Hrvati devedesetih godina - ističe Linta i dodaje da bi nova vlada Srbije trebalo da s Hrvatskom formira međudržavnu komisiju za imovinu, koja bi predložila rešenja svih imovinskih problema oštećenih građana Srbije i Hrvatske.

Komesar za izbeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić kaže za Kurir da je skoro 30. 000 stambenih jedinica u Hrvatskoj najdirektnije oteto:

- Na osnovu Zakona o stambenim odnosima, koji nije mogao da se primenjuje u vreme rata, stanovi su oduzeti svima koji u njima nisu živeli duže od šest meseci. Da bi se ta prava Srbima vratila, potrebno je da država pogura Sporazum o sukcesiji i insistira na primeni Aneksa G i Aneksa E kojima se Hrvatska obavezala da rešava to pitanje, ali tu obavezu ne sprovodi - kaže Cucuć.
Idi na stranu - |listaj dalje|