fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

republika_srpska - 89240 - 12.03.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Zašto je BiH nefunkcionalna država?


Radmanović: Nisu moguće široke i brze promjene Ustava BiH


12. mart 2014. godine

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je da nisu moguće široke i brze promjene Ustava BiH u postojećoj konstelaciji međunarodnih odnosa i odnosa u BiH, iako su sve učestaliji zahtjevi za napuštanjem Dejtonskog sporazuma.

On je naglasio da nema ništa od "Dejtona dva" i radikalnih ustavnih promjena u skorije vrijeme i konstatovao da se za promjene Ustava BiH zalažu sarajevski političari koji se već 18 godina protive njegovoj primjeni.

 • "U tome imaju podršku stranaca koji ne znaju šta piše u sporazumu. Uporno krive Dejton za nefunkcionisanje BiH, traže ukidanje entiteta i promjenu sistema političkog odlučivanja, ali ti zahtjevi nisu realni", rekao je Radmanović za "Večernje novosti".

  Prema njegovim riječima, zahtjevi za donošenjem novog Ustava BiH prisutni su od Dejtona do danas i oni su bezuspješni, jer u BiH nikada nije postignut ozbiljan politički dogovor o promjeni Ustava.

 • "Republika Srpska traži veći stepen autonomije, čak i odvajanje iz BiH, dok se Federacija BiH /FBiH/ zalaže za veću centralizaciju. I to je neriješeno pitanje. Radi stabilnosti i budućnosti zemlje, treba se vratiti izvornom Dejtonu", kaže Radmanović.

  On je naglasio da u skorije vrijeme nema ništa od mogućnosti održavanja nove međunarodne konferencije o BiH, dodajući da zapadne sile mogu nametnuti tu priču, ali da se u ovom trenutku bave mnogo ozbiljnijim temama.

  Radmanović je rekao da je besmislen, nerealan i neostvariv prijedlog o napuštanju entitetske linije i podjeli BiH na pet regija.

  On je ocijenio da prije oktobarskih izbora nije moguće riješiti pitanje "Sejdić - Finci", pojasnivši da je riječ o izmjeni Ustava.

  Radmanović je rekao da posjetu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton vidi kao signal da BiH, uprkos svim problemima, ima otvorenu evropsku perspektivu, naglasivši da će tražiti da BiH dobije poseban postupak u procesu pridruživanja EU.

  Radmanović, koji je i predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a, potvrdio je da će lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik biti kandidat za tu funkciju i na oktobarskim izborima.

 • "Sve ozbiljne analize govore je lider SNSD-a Milorad Dodik neprikosnoven na poziciji političara koji ima najveću podršku građana", istakao je Radmanović.

  On je naveo da SNSD, prema analizama i istraživanjima, i dalje ima najbolji rejting i da je značajna razlika između te stranke i drugoplasiranog SDS-a.

 • "SNSD i dalje sa svojim koalicionim partnerima ima podršku od 50 odsto", istakao je Radmanović.

  Izvor: SRNA
 • Idi na stranu - |listaj dalje|