fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bors - 89197 - 08.03.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

Dezerteri u Republici Srpskoj


Često se polemiše o statusu i kategorizaciji boraca na prostoru Republike Srpske. Moje mišljenje je da bi se trebalo u RS i FBiH uvesti status i kategorizacija dezertera.

Kao prvo, trebalo bi izvršiti kategorizaciju dezertera po vremenu provedenom izvan države u toku rata, a onda BORS mora insitirati od državnih organa da po toj kategorizaciji sprovedu zakone. Kako je izvršena amnestija za dezertere, tako bi moglo da se uvede u pravilnik o radu, da dezerteri ne mogu nikada ostvariti prava na radna mjesta u državnim institucijama. Barem bi se tako napravila neka moralna satisfakcija za pordice poginulih boraca i ratnih vojni invalida.

Sasvim je razumljivo da su neki građani BiH u toku "Građanskog rata" smatrali da to nije pravedan rat i napustili teritoriju BiH u potrazi za boljom državom. Smatram da im se zbog njihovog mišljenja ne treba skinuti glava, ali isto tako smatram da u novoj državi BiH, oni nemaju prava da dobijaju radno mjesto u državnim ustanovama, bilo kojeg entiteta, jer nisu doprinjeli svojom ličnom borbom da takve ustanove danas postoje. Ako su u mogučnosti svojim ličnim novčanim sretstvima učestvovati u otvaranju radnih mjesta, u tom slučaju bi mogli ostvariti pravo na svoju ličnu djelatnost. U svim drugim slučajevima bi trebali da budu nekonkurentni. Pravo na rad bi mogao obezbjediti samo kao vlasnik kompanije i nikako drugačije, sve dok se ne riješi nezaposlenost porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, preživjelih boraca i njihovih porodica. Takav zakon bi dao nadu onima koji su se za tu državu borili, da to nisu đabe radili.

Nakon toga BORS bi morao da pokrene provjeru radnog osoblja na svim nivoima od privatnih firmi i državnih ustanova! Slažem se da bi trebali najsposobniji da rade u državnim institucijama, ali to prvenstveno treba da bude konkurencija između onih koji su se borili za tu državu.

U svim državama svijeta kada konkurišete za bilo koji posao, postoji rubrika sa pitanjem da li ste ratni vojni veteran te države? Svaki od tih veterana ima prednost pri zapošljavanju na svaku poziciju na koju konkuriše, samo kod nas se poštuje, ko plati više, od čistačice pa do direktora!

Žalosno je ali i mi sami doprinosimo da je mito i korumpcija na svakom mjestu maksimalno zastupljena, gurajući kovertirane novčanice na svim mjestima gdje nam treba neka usluga. Ako ne dobijemo ono što želimo, od onog kojeg smo molili da nam pomogne, nazivamo šupkom, koji je podmićen i korumpiran!
Idi na stranu - |listaj dalje|