fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rusija - 89143 - 04.03.2014 : Zeljko Tomic Sokolac - best (21)

Rusija: ptica feniks iznikla iz pepela


Još se dobro sjećam 2000. godine, kada je CNN u jednoj od svojih emisija objavio da je Rusija u kolapsu i da se cjelokupna njena ekonomija procjenjuje na vrijednost tri najjače kompanije u Americi. Ironično je što je jedna od te tri nabrojane kompanije, druge dvije sam zaboravio, bio Enron koji je samo par godina kasnije prestao da postoji jer se ispostavilo da je bio stvoren na mjenicama bez pokrića.

Danas je više nego izvjesno da je Boris Jeljcin bio antiruski političar i da je radio isključivo po instrukcijama svojih američkih kolega koji su svojim "savjetima" Rusiju doveli na ivicu ambisa. Ovaj polupijani laik je iskreno vjerovao da se kapitalizam gradi spontano, i da on tu ništa ne treba da radi. Koncept slobodne ekonomije ("Free Enterprise") je doveo do stvaranja opšteg haosa u Rusiji, u kojima su najbolje prošli lopovi i mafijaši. Sve ruske kompanije, uključujići i kanale ruske nacionalne televizije je prigrabila ruska oligarhija. Gubernatori oblasti su decentralizacijom vlasti gotovo uništili rusku državu. Svaka gubernija je počela da stvara svoje rezerve zlata, formira policiju, donosi svoje zakone... Rusija je faktički prestala da postoji, a na njenom tlu su stvorene državice poput Čečenije...

A onda je na vlast došao Putin! On, ne samo da je morao da krene iz početka, već mu je trebalo desetak godina da ispravi negativne posledice Jeljcinove politike: protjerao je oligarhe sa televizije, otkupio kontrolne pakete akcija u velikih kompanija poput Gazprom-a, počeo da ulaže u zdravstvo, obrazovanje, socijalne programe, otvaranje novih radnih mjesta... Ukratko, Rusija se za ovih zadnjih trinaest godina tako-reći izdigla iz pepela.

Danas je Rusija industrijska sila koja godišnje proizvodi 600 miliona kubnih metara gasa, koja je izgradila nekoliko značajnih naftovoda koji predstavljaju najveće projekte koje je ljudska vrsta ikada napravila! Ukratko, Rusija je postala velesila, dovoljno moderna i jaka da vojno krene na Ukrajinu, zemlju koja može da mobiliše 1.200.000 vojnika. Od Rusije se danas plaše ne samo Albanci već i Amerikanci!

Razmišljajući tako o onim teškim vremenima iz devedesetih godina prošlog vijeka, kada Rusija nije mogla ni sama sebi da pomogne, danas se pitam da li bi u Bosni uopšte došlo do rata da je Rusija bila snažna kao što je danas? Pitam se da li bi ona dozvolila Bugarskoj i Rumuniji da uđu u Evropsku Uniju? Pitam se da li bi ona zaštitila svoje nacionalne interese na Balkanu? Pitam se da li bi pritekla u pomoć i nama, braći Srbima?

Bilo kako bilo, Rusija je već preležala svoje dječije bolesti i danas je to zemlja sa vrlo moćnom ekonomijom zbog koje, ukoliko tamo neki radnik zavrne ventil na ruskom gasu, polovina Evrope može da se smrzne od zime.

Razmišljam i o tome kakva će Rusija biti kroz dvije decenije? Njena industrija se u poslednjih 13 godina uvećala za otprilike 16 puta. U isto vrijeme, Evropa je stalno u nekoj krizi a standard stalno pada! Stvari nisu ništa bolje ni u Kanadi i Americi gdje u zadnjih 13 godina kupovna moć stanovništva prepolovila. Znam to jako dobro, osjetio sam to pomalo i na svojoj koži...

Ipak, najviše razmišljam o tome da mi Srbi treba da izdržimo još samo desetak godina. Ne smijemo da pokleknemo, ne smijemo da dozvolimo da nas neprijatelj sve strpa pod jednu šljivu. Poslije toga će sve biti mnogo lakše! Kada Rusija bude deset puta jača nego što je danas, mi Srbi ćemo odlučivati kakvu i koliku Srbiju i Republiku Srpsku želimo. Pitaće nas i za to kome Kosovo treba da pripadne!

Već dugo vremena nas jašu, ali mi se sve čini da će jednom doći vrijeme da i mi budemo na konju. A do tada samo treba biti mudar i pomalo strpljiv. A do tada treba pomalo učiti i ruski!
Idi na stranu - |listaj dalje|